Tallinn och Estland reseguide

tallinn-baltic-queen-farja

Varmt välkommen till denna lilla reseguide för Tallinn och Estland.

gatuforsaljare-i-tallinn

Tallinn är huvudstad i Estland och därtill landets största stad. Även jämfört med Sverige är det ett litet land och Estlands huvudstad är därför betydligt mindre än Stockholm. Den är istället jämförbar med Göteborg med ungefär 400 000 invånare.

Tallinn kallades tidigare för Reval och har historiskt en nära koppling till Sverige. Mellan 1561 och 1721 tillhörde den nämligen det svenska riket. Den mest kända sevärdheten är här i Tallinn utan tvekan Gamla stan vilken sedan 1997 finns med på Unescos världsarvslista.

tallinn-stadsvy

Tallinn ligger vid Finska viken och växte ursprungligen fram vid en forntida borg som uppfördes av den danske kungen Valdemar Sejr i början av 1200-talet. Staden grundades under denna tid utav ett hundratal av hansans köpmän från Visby. Här levde sedan en väsentlig tysk befolkning ända fram till andra världskriget då de tvingades lämna Estland. Under kriget bombades också stora delar av Tallinn.

Några andra av de viktigare sevärdheterna är Alexander Nevskij-katedralen, Birgittaklostret, Jungfru Marias domkyrka och Rådhuset.

I Tallinn och övriga delar av Estland talas estniska, ett språk som är nära besläktat med finskan. Yngre människor i städerna talar god engelska men kunskaperna är sämre hos äldre som däremot istället ofta förstår ryska.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA tallinn-buss

I Tallinn finns spårvagnar, trådbussar och vanliga bussar. Naturligtvis kan man också boka taxi utan större bekymmer eller ta sig fram med egen bil eller till fots om man så önskar.