Sorrento i Italien – Pärlan vid Amalfikusten

Det finns många vackra kustremsor i Italien, men den som oftast nämns som nummer ett är Amalfikusten. På Amalfikusten ligger många pittoreska byar som slingrar sig upp för bergssidorna. Byar som Atrani, Ravelo, Scala och just Amalfi har legat till synes orörda av historien i många hundra år. Faktum är att Amalfikusten (Costiera Amalfitana) har utsetts till ett världsarv av UNESCO.

Sorrento är en av de större städerna på Amalfikusten och det givna besöksmålet för den resenär som dels vill uppleva Amalfikustens storhet, och dels vill ta del av de historiska sevärdheter som finns i själva staden Sorrento.

Sorrento är nämligen en mycket gammal stad. Här hade de italiska folkslaget oskerna under antiken en bosättning. När Romarriket sedan bredde ut sig kvästes oskerna och bosättningen blev känd under namnet Surrentum.

I dag har Sorrento ungefär 15 000 invånare. Precis som gäller för de övriga städerna på Amalfikusten ligger Sorrento precis vid havet, på en bergsplatå som sluttar brant ner i Medelhavet. Sorrentos historia som en nöjesstad för de rika och berömda är mycket lång. Hit har aristokratin och ett antal kända författare och skådespelare vallfärdat i en bra bit över 100 år. Reser man till Sorrento har man möjlighet att ta in på samma hotell som kända personer som Luciano Pavarotti och Enrico Caruso en gång bott på.

Från Sorrento har man goda möjligheter att upptäcka Neapel och Neapelbukten. Storstaden Neapel är en upplevelse. Detsamma gäller vulkanen Vesuvius, som man faktiskt kan se ända från Sorrento. Den historieintresserade gör säkert gärna ett besök vid Pompeji, staden som ödelades när Vesuvius fick ett utbrott år 79 e.Kr. Den vackra och berömda ön Capri ligger bara några kilometer från Sorrento med färja och är väl värd ett besök. Den pittoreska staden Positano på kusten är en annan sevärdhet man inte får missa.

Sorrento är den charmanta staden vid Amalfikusten i Italien. Den här reseguiden tar dig till resemålet Sorrento, oavsett om du planerat att resa till Sorrento eller inte. För dig som söker hotell i Sorrento har vi några bra förslag.

Sevärdheter i Sorrento

Sorrento, pärlan på den södra delen av Napolibukten i Italien, bjuder på många guldkorn för turisten. Det är få besökare till Sorrento som inte häpnas av den underbara naturen, de pittoreska husen och gränderna, och den oslagbara utsikten över Napolibukten. För mer specifika sevärdheter, läs vidare!

Sant’Agata

Strax utanför Sorrento ligger den lilla staden Sant’Agata. Här har tiden stått stilla i århundraden. Kyrkan Santa Maria delle Grazie är väl värd ett besök. Detsamma gäller klostret i staden, från vilket utsikten är helt makalös. Men, egentligen är det promenaden genom staden som är den verkliga upplevelsen. Här hittar du hjärtat i Italien.

Marina di Equa

Längs med Napolibukten/Sorrentokusten ligger mängder av små fiskebyar. Traditionellt sett är det fisket som har varit huvudnäringen i området. Marina di Equa är en av de vackraste fiskebyarna, inte minst för att den verkar vara uthuggen direkt ut klipporna. Stora torget i byn är en upplevelse i sig, med den ståtliga kyrkan Sant’Antonio i centrum. Om du besöker Sorrentokusten i juni får du inte missa festen då alla fiskare tar med sig en staty av helgonet Sankt Antonio och bildar en procession med sina båtar.

Massa Lubrense

Visst har du hört talas om Odysseus resor? Och att han under en av sina resor träffade på vackert sjungande sjöjungfrur? Enligt legenden var det vid byn Massa Lubrense som Odysseus fångades i sirenernas nät. Massa Lubrense är en uråldrig by med mängder av sevärdheter. Bland annat finns många antika utsiktstorn kvar att beskåda.

Uteliv i Sorrento

Sorrento är inte bara fantastiska vyer och kultur, här kan du även ta del av ett mer modernt nöjesliv. I staden Sorrento och i närliggande byar finns ett stort utbud av restauranger och barer. Många av uteställena ligger precis på strandpromenaderna med en härlig utsikt över havet. Under sensommaren anordnas mängder av festivaler i området. Om du besöker Sorrento i augusti kan du njuta av neapolitanska festligheter var och varannan dag.