Sevärdheter i Strasbourg

Läs om Strasbourg med dess kultur och sevärdheter.

Korsvirkeshus

I Strasbourg förenas tyskt och franskt. På gatorna talas franska, på restaurangerna serveras tysk mat. Tyskt korsvirke ligger sida vid sida med fransk arkitektur.

Byggnader och stadsdelar

Historiska sevärdigheter i Strasbourg är bland annat katedralen Notre-Dame som påbörjades år 1015 och var färdig 1439. Kyrkorna Saint-Nicolas och Sainte-Madeleine där Calvin predikade. Petit France (Lilla Frankrike) som är de gamla kvarteren vid floden Ill och som även finns på Unescos världsarvslista. Floden Ill som visar delar av stadens befästningsanläggningar. Palais Rohan som är byggt 1704 och som innehåller tre museer. Place Kléber som är det nuvarande namnet på Place d’Armes där den musikaliska festen 1791 ägde rum. Och Europakvarteren med Europaparlamentet, Europarådet och Domstolen för de mänskliga rättigheterna som ligger i korsningen mellan floden Ill och kanalen från Marne till Rhen.

Guidad tur

För att se dessa sevärdigheter i Strasbourg är en guidad tur med kanalbåt ett populärt alternativ. Medan kyrkor, historiska byggnader och nyare stadsdelar glider förbi berättas allt om staden på fem språk i ett par hörlurar. Man får till och med en inblick i dem fattigastes tillvaro när båten passerar förbi dem hemlösas sovplatser under broarna. Man kan även åka minitåg eller hyra en cykel.

Gammaldags charm

Strasbourg är en vacker stad med mycket av det gamla bevarat. Korsvirke och gammaldags charm lockar turisterna till de historiska kvarteren i Petit France (Lilla Frankrike). Tar man istället en promenad i de mer centrala kvarteren är det den enorma katedralen som drar uppmärksamheten till sig. Dess torn och spiror sträcker sig 146 meter upp i luften. Den som orkar ta de 200 trappstegen kan andfådd få njuta av en utsikt som når miltals bortom staden.

Museum

Museer finns det gott om! I Palais Rohan finns två konst- och ett arkeologiskt museum. Katedral museet, Zoologiska museet och Alsaciska museet är ett fåtal exempel. Katedral museet innehåller några av de finaste mästerverken av medeltida skulpturer som erhållits från katedralen bla. Alsaciska museet är baserat på lokal konst som är byggt på tidigare privata bostäder, och som även presenterar en fascinerande bild av det traditonella Alsace.

Opera och kultur

Kulturen i Strasbourg sprider sig väl med flera evenemang öppna för allmänheten varje dag året runt. Konsert och Opera säsongerna håller på från maj till oktober. Den största konserten visas i Palais de la Musique et des Congrès. Två viktiga kulturella mötesplatser är Le Kranar Scala och Le Kranar Gare som arbetar ihop för att presentera en lång säsong (september-juni) av musik, dans och teater.

Andra kulturtips

I Schweiz finns en liten stad som heter Lugano och gränsar till Italien. Lugano i Schweiz är en stad med typisk kultur för Schweiz och norra Italien, svenska landslaget i fotboll valde att bo i Lugano under EM 2008