Rom Reseguide

Rom är Italiens sköna huvudstad. På italienska översätts Rom till Roma. I Rom finner du otroligt många kulturskatter, sevärdheter och platser att besöka. Staden bjuder på många hotell och vi visar dig de bästa tipsen för att hitta hotell i Rom.

Reseguide till Rom

Roms historia går flera tusen år tillbaka i tiden. Enligt den romerska mytologin grundades staden av krigsguden Mars son Romulus år 753 f.Kr. Legenden är självklart inte sann, men förmodligen grundades staden omkring denna tid. Genom århundradena har Rom varit ett viktigt centrum i Europa. Det var till exempel från Rom som det gigantiska Romarriket styrdes.
Rom – Italiens drömresemål
Många är vi som lockas av att resa till Rom och behöver därför en bra sida för att hitta billiga flygresor till Rom, och även hotell i Rom. Vi hjälper dig att hitta både flygresor och hotell som passar just dig och din ekonomi. Rom är fullt av hotell så det kräver lite undersökning innan man hittar rätt. Det är inga problem att hitta ett billigt hotell i Rom, ett snabbt tips är att använda sökformuläret till höger så kommer du hitta rätt.

Rom, den eviga staden, är i dag huvudstad i Italien. Rom är ett romantisk resmål för bröllopsresan. Genom historien har Rom varit ett centrum för kultur och religion i Europa. Rom är än i dag en mycket viktig stad internationellt sett. Här ligger som är centrum för den katolska kyrkan. Här har också flera FN-organ sina säten. Dessutom ligger Europas största universitet, La Sapienza med ungefär 130 000 studenter, i staden.

Vid ett besök i Rom har man mycket att utforska. Den italienska matkulturen måste bara provas. Den romerska maten baseras på färska grönsaker där kronärtskocka, lök och vitlök är givna ingredienser. Romarna är också mycket förtjusta i inälvsmat som tillagas tillsammans med rikliga mängder av färska örter. Den smakrika osten pecorino är också en stapelvara i det romerska köket. Pastan då? Jo, precis som alla andra städer och regioner i Italien har romarna sin egen pastakultur. Pasta carbonara är en populär pastarätt men den klassiska romerska pastan är ”ajo e ojo”, en mycket enkel men ack så smakrik pasta som tillagas med vitlök, chilipeppar och olivolja.

När man har ätit sig mätt på den traditionella romerska maten har man otaliga sevärdheter att besöka. Faktum är att Rom är översållat av lämningar från forna dagars storhetstider. En tripp till Vatikanen och ett besök i världens största kyrka, Peterskyrkan, är ett måste. Ett besök på Vatikanmuseerna rekommenderas också. Här finns kända målningar och skulpturer, såväl från antiken som renässansen. Colosseum, Spanska trappan, Pantheon, Fontana di Trevi och Titusbågen är bara några exempel på andra sevärdheter man inte får missa.

Har man lite tid över och är intresserad av sport kan det vara en idé att se en hemmamatch med något av Roms fotbollslag. Roma och Lazio är stadens stoltheter. De delar samma arena, Olympiastadion, och har man turen att vara i Rom när det vankas derby har man en riktigt spännande upplevelse att se fram emot.

Klassiska hotell i Rom

Om man besöker Rom och ska ta in på hotell ska man givetvis ta in på ett hotell som andas historia. När man har trampat Roms gator en hel dag för att försöka hinna med varenda sevärdhet från Roms rika historia skulle det säkert kännas konstigt att sedan ta in på ett hotell av modernt snitt för natten. Smaken är givetvis individuell, men om du skulle vilja göra hotellvistelsen till en del av din upplevelse av Rom kan du gott och väl prova något av de tre klassiska hotell i Rom du kan läsa mer om nedan.

St George Roma Hotel

St George Roma ligger i den 500 år gamla stadsdelen Via Guilia. Faktum är att även byggnaden i vilken hotellet ligger har anor från 1500-talet. Det var Bramante, chefsarkitekten bakom Peterskyrkan, som designade byggnaden år 1508.

Hotellet är ett av de hotell som är mest ”inne” i Rom för tillfället. En anledning är den utsökta inredningen, där varje kvadratcentimeter verkar vara designad för att på ett perfekt sätt blanda det gamla med det nya. En annan anledning är det stora utbudet av bekvämlighter. Som hotellgäst på St George Roma Hotel har man bland annat möjlighet att skämma bort sig själv med en behandling i hotellets spa och sedan ta ett glas vin i takterrassens bar.

Till bokningen >>

Donna Camilla Savelli Hotel

Donna Camilla Savelli Hotel ligger inhyst i ett gammal kloster med anor från mitten av 1600-talet. Byggnaden, som ritades av den berömde arkitekten Borromini, anses ofta vara ett av de vackraste exemplen på 1600-talsarkitektur i Rom.

Här går det inte att undvika Roms historia. Antika trädörrar, fantastiska oljemålningar från 1600-talet och imponerande statyer pryder varje vrå i hotellet. Som hotellgäst sover man i de rum som klostrets nunnor en gång bott i. Bara det är en fascinerande upplevelse.

Till bokningen >>

Kolbe Hotel Rome

Även Kolbe Hotel Rome är inhyst i ett gammalt kloster. Byggnaden uppfördes under 1400-talet. Få hotell i Rom ligger så vackert som Kolbe Hotel. Hotellet ligger i en park som kantas av palmer och citrusträd. Samtidigt som hotellet ligger avskilt från stadens sus och dus är det bara en kortare promenad till Circus Maximus, Janusbågen och den uråldriga kyrkan San Giorgio al Velabro.

Hotellet har 72 rum. Rummen är modernt inredda, men har samtidigt mängder av fascinerande detaljer. Materialvalet är dessutom utsökt. Mosaik i vackra färger och detaljer i röd venetiansk marmor är standard.

Till bokningen >>

Sevärdheter i Rom

Det är faktiskt svårt att göra ett urval när det gäller vilka sevärdheter man som turist inte får missa vid ett besök till Rom. Hela staden är fylld av antika lämningar och imponerande monument och vissa av sevärdheterna är fortfarande en del av den moderna stadsbilden.

Ett besök till Vatikanstaten, där påven har sitt säte, kan självklart rekommenderas. Här finns bland annat världens största kyrka, Peterskyrkan, samt Sixtinska Kapellet, vars tak pryds av imponerande målningar av konstnären Michelangelo.

Bland lämningarna från Romarriket får du inte missa Colosseum, Konstantinbågen, Pantheon och Titusbågen. Ett besök vid Forum Romanum, som är en öppen plats med mängder av tempel, kolonner och triumfbågar, är också väl värt ett besök.

Rom är också känt för sina fontäner som leder vatten antingen långväga ifrån eller ifrån underjorden upp i monumentala verk, vackert utsmyckade med statyer och kolonner.

Mat och dryck i Rom

Rom sover aldrig. Det är bara någon timme på söndagsmorgonen som romarna tar det lugnt. Övriga timmar i veckan sjuder staden av aktivitet. Restaurangerna är fler till antalet än man kan räkna och det finns en bar eller ett café i varje gathörn. Nattlivet är utmärkt och du har inga problem att roa dig långt in på småtimmarna. Romarna är ett levnadsglatt folk som njuter ofta och länge av både god mat och dryck. Som besökare till Rom kan du med fördel ta efter romarna. Det finns ju ett ordspråk som säger: När du är i Rom, gör som romarna gör.

Sevärdheter i Rom

Under över tusen år var Rom världens viktigaste stad. Härifrån styrdes Romarriket, som under kejsaren Trajanus sträckte sig över stora delar av Europa, Nordafrika och nuvarande Mellanöstern. Även efter Romarrikets sönderfall behöll dock Rom sin status som religiöst och kulturellt centrum i Europa. I dag skvallrar otaliga fascinerande sevärdheter i Rom om stadens storhetstider.

Inte ens de tjockaste guideböckerna kan få med allt som finns att se i Rom. Den italienska huvudstaden har en mycket rik historia som gör sig påmind i nästan varje gathörn. När man strosar genom Roms gator finns mängder av saker att upptäcka. Besöker man Rom under en weekend finns dock inte möjlighet att se allt, så då gäller det att välja. Här är fem av de mest populära sevärdheterna i Rom.

Peterskyrkan är centrum för den katolska rörelsen. Kyrkan, som sägs vara belägen på den plats där aposteln Petrus begravdes år 64 e.Kr., ligger i Vatikanstaten i centrala Rom. Redan strax efter Petrus död uppfördes ett bönekapell på platsen. Bönekapellet byggdes sedan ut till en större basilika under Konstantin den stores ledning. Basilikan stod dock inte mot tidens tand. Under 1400-talet var kyrkan i så dåligt skick att det bestämdes att en ny kyrka skulle uppföras.

Den nuvarande kyrkan började byggas år 1506 men stod inte klar förrän 1626. En av anledningarna till att byggandet tog en sådan tid är att kyrkan är enorm. Peterskyrkan är faktiskt världens största kyrkobyggnad, på vilket sätt man än mäter.

Colosseum var en plats där romarna kunde glömma sina vardagsbekymmer för en stund. På arenan, som under sina glansdagar kunde ta upp mot 80 000 åskådare, anordnades skådespel och kamper mellan djur. I dag är Colosseum dock mest känt för sina gladiatorspel. Tyvärr går det inte längre att beskåda arenan i all sin prakt. Under 1500-talet bröt man nämligen loss byggnadsmaterial från Colosseum för att använda i byggandet av Peterskyrkan.

Cestiuspyramiden är en kuriositet bland Roms sevärdheter. Pyramiden är ett gravmonument uppfört i Gaius Cestius Epulonius ära. Monumentet har bevarats under århundradena och har i dag i princip samma utseende som det hade vid färdigställandet.

Pantheon är ett tempel som kejsar Hadrianus lät uppföra under det andra århundradet e.Kr. för att romarna skulle ha en plats i vilket de kunde tillbe de romerska gudarna. När Romarriket föll och Rom kristnades gjordes Pantheon emellertid om till en kyrka. Många berömda kungligheter och konstnärer ligger i dag begravda i Pantheon.

Vatikanen

De flesta som gör ett besök till Rom beger sig först till Vatikanen. Denna ministat som ligger mitt i centrala Rom är säte för den katolska påven och här finns mängder av fantastiska sevärdheter. Här finns bland annat världens största kyrka, Peterskyrkan, Sixtinska kapellet där taket är täckt av fantastiska målningar av Michelangelo, samt Vatikanmuseerna med makalösa samlingar av konst och litteratur från årtusendena.

Fontana di Trevi

Rom är fyllt av imponerande fontäner, men ingen är lika känd som Fontana di Trevi. Denna fontän, skapad av Bernini och Salvi 1762, är en av de mest romantiska platserna i Rom. Kvällstid lyses fontänen upp av mängder av ljus, vilket får statyerna vid fontänen att nästan verka levande.

Colosseum

Colosseum var den första riktiga arenan i världen. När den uppfördes mellan år 70 och 80 e.Kr. var Colosseum med all rätt att räkna som en av världens underverk. På arenan arrangerades alla möjliga skådespel, en del barntillåtna med dagens mått mätt, andra mer brutala.

Spanska trappan

Spanska trappan är en trappa med 138 trappsteg mellan Piazza di Spagna (spanska torget) och Piazza della Trinità dei Monti i centrala Rom som fungerar som en naturlig mötesplats för lokalbefolkningen. Nedanför trappan finner man den välkända fontänen Fontana della Barcaccia.

Forum Romanum

Vill man se så mycket av antika Rom som möjligt på ett och samma ställe är det till Forum Romanum man ska bege sig. Platsen är en av de mest populära turistattraktionerna i hela världen. Forum Romanum består av ruinerna av det viktigaste torget i antikens Rom. Här finns bland annat Titus triumfbågar och Vestatemplet att beskåda.