Rom Reseguide

Rom är Italiens sköna huvudstad. På italienska översätts Rom till Roma. I Rom finner du otroligt många kulturskatter, sevärdheter och platser att besöka. Staden bjuder på många hotell och vi visar dig de bästa tipsen för att hitta hotell i Rom.

Reseguide till Rom

Roms historia går flera tusen år tillbaka i tiden. Enligt den romerska mytologin grundades staden av krigsguden Mars son Romulus år 753 f.Kr. Legenden är självklart inte sann, men förmodligen grundades staden omkring denna tid. Genom århundradena har Rom varit ett viktigt centrum i Europa. Det var till exempel från Rom som det gigantiska Romarriket styrdes.

Rom – Italiens drömresemål

Många är vi som lockas av att resa till Rom och behöver därför en bra sida för att hitta billiga flygresor till Rom, och även hotell i Rom. Vi hjälper dig att hitta både flygresor och hotell som passar just dig och din ekonomi. Rom är fullt av hotell så det kräver lite undersökning innan man hittar rätt. Det är inga problem att hitta ett billigt hotell i Rom, ett snabbt tips är att använda sökformuläret till höger så kommer du hitta rätt.

Rom, den eviga staden, är i dag huvudstad i Italien. Rom är ett romantisk resmål för bröllopsresan. Genom historien har Rom varit ett centrum för kultur och religion i Europa. Rom är än i dag en mycket viktig stad internationellt sett. Här ligger som är centrum för den katolska kyrkan. Här har också flera FN-organ sina säten. Dessutom ligger Europas största universitet, La Sapienza med ungefär 130 000 studenter, i staden.

Vid ett besök i Rom har man mycket att utforska. Den italienska matkulturen måste bara provas. Den romerska maten baseras på färska grönsaker där kronärtskocka, lök och vitlök är givna ingredienser. Romarna är också mycket förtjusta i inälvsmat som tillagas tillsammans med rikliga mängder av färska örter. Den smakrika osten pecorino är också en stapelvara i det romerska köket. Pastan då? Jo, precis som alla andra städer och regioner i Italien har romarna sin egen pastakultur. Pasta carbonara är en populär pastarätt men den klassiska romerska pastan är ”ajo e ojo”, en mycket enkel men ack så smakrik pasta som tillagas med vitlök, chilipeppar och olivolja.

När man har ätit sig mätt på den traditionella romerska maten har man otaliga sevärdheter att besöka. Faktum är att Rom är översållat av lämningar från forna dagars storhetstider. En tripp till Vatikanen och ett besök i världens största kyrka, Peterskyrkan, är ett måste. Ett besök på Vatikanmuseerna rekommenderas också. Här finns kända målningar och skulpturer, såväl från antiken som renässansen. Colosseum, Spanska trappan, Pantheon, Fontana di Trevi och Titusbågen är bara några exempel på andra sevärdheter man inte får missa.

Har man lite tid över och är intresserad av sport kan det vara en idé att se en hemmamatch med något av Roms fotbollslag. Roma och Lazio är stadens stoltheter. De delar samma arena, Olympiastadion, och har man turen att vara i Rom när det vankas derby har man en riktigt spännande upplevelse att se fram emot.

Sevärdheter i Rom

Det är faktiskt svårt att göra ett urval när det gäller vilka sevärdheter man som turist inte får missa vid ett besök till Rom. Hela staden är fylld av antika lämningar och imponerande monument och vissa av sevärdheterna är fortfarande en del av den moderna stadsbilden.

Ett besök till Vatikanstaten, där påven har sitt säte, kan självklart rekommenderas. Här finns bland annat världens största kyrka, Peterskyrkan, samt Sixtinska Kapellet, vars tak pryds av imponerande målningar av konstnären Michelangelo.

Bland lämningarna från Romarriket får du inte missa Colosseum, Konstantinbågen, Pantheon och Titusbågen. Ett besök vid Forum Romanum, som är en öppen plats med mängder av tempel, kolonner och triumfbågar, är också väl värt ett besök.

Rom är också känt för sina fontäner som leder vatten antingen långväga ifrån eller ifrån underjorden upp i monumentala verk, vackert utsmyckade med statyer och kolonner.

Mat och dryck i Rom

Rom sover aldrig. Det är bara någon timme på söndagsmorgonen som romarna tar det lugnt. Övriga timmar i veckan sjuder staden av aktivitet. Restaurangerna är fler till antalet än man kan räkna och det finns en bar eller ett café i varje gathörn. Nattlivet är utmärkt och du har inga problem att roa dig långt in på småtimmarna. Romarna är ett levnadsglatt folk som njuter ofta och länge av både god mat och dryck. Som besökare till Rom kan du med fördel ta efter romarna. Det finns ju ett ordspråk som säger: När du är i Rom, gör som romarna gör.

Sevärdheter i Rom

Under över tusen år var Rom världens viktigaste stad. Härifrån styrdes Romarriket, som under kejsaren Trajanus sträckte sig över stora delar av Europa, Nordafrika och nuvarande Mellanöstern. Även efter Romarrikets sönderfall behöll dock Rom sin status som religiöst och kulturellt centrum i Europa. I dag skvallrar otaliga fascinerande sevärdheter i Rom om stadens storhetstider.

Inte ens de tjockaste guideböckerna kan få med allt som finns att se i Rom. Den italienska huvudstaden har en mycket rik historia som gör sig påmind i nästan varje gathörn. När man strosar genom Roms gator finns mängder av saker att upptäcka. Besöker man Rom under en weekend finns dock inte möjlighet att se allt, så då gäller det att välja. Här är fem av de mest populära sevärdheterna i Rom.

Peterskyrkan är centrum för den katolska rörelsen. Kyrkan, som sägs vara belägen på den plats där aposteln Petrus begravdes år 64 e.Kr., ligger i Vatikanstaten i centrala Rom. Redan strax efter Petrus död uppfördes ett bönekapell på platsen. Bönekapellet byggdes sedan ut till en större basilika under Konstantin den stores ledning. Basilikan stod dock inte mot tidens tand. Under 1400-talet var kyrkan i så dåligt skick att det bestämdes att en ny kyrka skulle uppföras.

Den nuvarande kyrkan började byggas år 1506 men stod inte klar förrän 1626. En av anledningarna till att byggandet tog en sådan tid är att kyrkan är enorm. Peterskyrkan är faktiskt världens största kyrkobyggnad, på vilket sätt man än mäter.

Colosseum var en plats där romarna kunde glömma sina vardagsbekymmer för en stund. På arenan, som under sina glansdagar kunde ta upp mot 80 000 åskådare, anordnades skådespel och kamper mellan djur. I dag är Colosseum dock mest känt för sina gladiatorspel. Tyvärr går det inte längre att beskåda arenan i all sin prakt. Under 1500-talet bröt man nämligen loss byggnadsmaterial från Colosseum för att använda i byggandet av Peterskyrkan.

Cestiuspyramiden är en kuriositet bland Roms sevärdheter. Pyramiden är ett gravmonument uppfört i Gaius Cestius Epulonius ära. Monumentet har bevarats under århundradena och har i dag i princip samma utseende som det hade vid färdigställandet.

Pantheon är ett tempel som kejsar Hadrianus lät uppföra under det andra århundradet e.Kr. för att romarna skulle ha en plats i vilket de kunde tillbe de romerska gudarna. När Romarriket föll och Rom kristnades gjordes Pantheon emellertid om till en kyrka. Många berömda kungligheter och konstnärer ligger i dag begravda i Pantheon.

Vatikanen

De flesta som gör ett besök till Rom beger sig först till Vatikanen. Denna ministat som ligger mitt i centrala Rom är säte för den katolska påven och här finns mängder av fantastiska sevärdheter. Här finns bland annat världens största kyrka, Peterskyrkan, Sixtinska kapellet där taket är täckt av fantastiska målningar av Michelangelo, samt Vatikanmuseerna med makalösa samlingar av konst och litteratur från årtusendena.

Fontana di Trevi

Rom är fyllt av imponerande fontäner, men ingen är lika känd som Fontana di Trevi. Denna fontän, skapad av Bernini och Salvi 1762, är en av de mest romantiska platserna i Rom. Kvällstid lyses fontänen upp av mängder av ljus, vilket får statyerna vid fontänen att nästan verka levande.

Colosseum

Colosseum var den första riktiga arenan i världen. När den uppfördes mellan år 70 och 80 e.Kr. var Colosseum med all rätt att räkna som en av världens underverk. På arenan arrangerades alla möjliga skådespel, en del barntillåtna med dagens mått mätt, andra mer brutala.

Spanska trappan

Spanska trappan är en trappa med 138 trappsteg mellan Piazza di Spagna (spanska torget) och Piazza della Trinità dei Monti i centrala Rom som fungerar som en naturlig mötesplats för lokalbefolkningen. Nedanför trappan finner man den välkända fontänen Fontana della Barcaccia.

Forum Romanum

Vill man se så mycket av antika Rom som möjligt på ett och samma ställe är det till Forum Romanum man ska bege sig. Platsen är en av de mest populära turistattraktionerna i hela världen. Forum Romanum består av ruinerna av det viktigaste torget i antikens Rom. Här finns bland annat Titus triumfbågar och Vestatemplet att beskåda.