Category: Tyskland

Åka på skidresa till Alperna

Snökanoner gör att det är säsong för skidåkning både alpint och på längden i Sverige mellan åtminstone december-mars. Om du vill förlänga säsongen är det dock ett klokt val att resa utanför Sveriges gränser. I snösäkra Alperna kan du åka skidor sex av årets tolv månader varje år. Dessutom är kvaliteten på både skidanläggningar och hotell lite högre i Alperna än i Sverige, vilket kan vara lockande för dig som inte bara vill åka skidor utan också uppleva lite lyx.

Om Alperna

Alperna är en bergskedja som sträcker sig över stora delar av Mellaneuropa. Det är ett tiotal länder som har åtminstone någon slags koppling till bergskedjan. Österrike och Schweiz är kanske de länder som mest förknippas med Alperna, men bergskedjan tar även upp en del av Frankrike och Italien. I Frankrike ligger till exempel den högsta toppen i Alperna, nämligen Mont Blanc.

Bad Gastein

Bad Gastein har under många år varit svenskarnas favorit bland skidorter i Alperna. Denna ort i Österrike bjuder på suverän skidåkning i fem skidområden och har ett nästan oräkneligt antal liftar. Skidområdena är perfekta både för nybörjare, de som har lite erfarenhet och även mycket skickliga skidåkare. Hotellen håller i allmänhet hög klass och utbudet av aktiviteter på kvällarna är stort.

Schladming

Om Bad Gastein är den klassiska skidorten i Österrike är Schladming den mer moderna skidorten. Med fyra berg, en enorm mängd liftar och flera områden för skidåkning för barn, är Schladming ett av de mest omfattande skidområdena i hela Alperna.

Chamonix

Det är många kännare som menar att franska Chamonix är Alpernas riktiga pärla. Chamonix ligger precis vid Alpernas högsta berg, Mont Blanc, och bjuder på fantastisk skidåkning oavsett erfarenhet och skicklighet. Vad Chamonix dock är mest känt för är offpist-åkningen som räknas som den absolut bästa i hela världen. Nöjeslivet är relativt väl utbrett och det finns även mycket att göra för barnen.

Bergskedjan Alperna – utsträckning och höga toppar

Alperna är en bergskedja som sträcker sig över stora delar av Centraleuropa. Man brukar säga att Alperna börjar i östra Frankrike och slutar i Österrike. Däremellan sträcker sig den totalt cirka 120 mil långa bergskedjan över norra Italien, Liechtenstein, Schweiz, Tyskland och Slovenien. Det lilla furstendömet Liechtenstein ligger helt i Alperna. Andra länder där Alperna är mycket betydande i geologin är Österrike, Schweiz och Slovenien, där över 40 procent av landets yta är i form av bergsområden.

Alperna är ett av de mest populära turistområdena i Europa. Vintertid är självklart vintersporter såsom längdskidåkning och utförsåkning populära aktiviteter. Säsongen pågår normalt mellan december till april, men man kan utöva vintersporter även under årets andra månader, till exempel genom glaciärskidåkning. Sommartid är cykling, vandring och bergsklättring populära aktiviteter.

Höga toppar i Alperna

De mest kända topparna i Europa ligger i Alperna. Mont Blanc, som ligger nästan exakt på gränsen mellan Frankrike och Italien, är den högsta toppen i Europa, om man inte räknar med topparna i Kaukasus. Mont Blanc, som är franska för “vita berget”, mäter 4810 meter.

Matterhorn, som ligger på gränsen mellan Schweiz och Italien, är kanske den bergstopp i Alperna som har den mest klassiska silhuetten. Matterhorn sträcker sig mot skyn som en enorm pyramid med en mycket spetsig topp. Silhuetten på Matterhorn är välkänd och pryder till exempel logotypen på chokladaskarna av typen Toblerone. Toppen ligger på 4478 meters höjd och är en av de mest svårbestigna i Alperna.

Breithorn är långt ifrån den högsta toppen i Alperna (4165 meter över havet), men den är den mest lättillgängliga och därför också en av de mest kända. Det går en bergbana upp till hela 3870 meters höjd. Därefter är det “bara” att passera en glaciär och sedan vandra upp för en sluttning av brantare karaktär för att komma till toppen.

Moseldalen reseguide

Välkommen till vår reseguide om Moseldalen. Moseldalen är ett perfekt resmål om man gillar slingriga vägar som passerar genom mysiga byar där man kan stanna till på god mat och gott vin. En cykelsemester i Moseldalen är ett bättre sätt att uppleva vägen efter Moselfloden, om man har konditionen förstås.

Moseldalen räknas allmänt som en av de vackraste platserna i Europa. De vindlande dalgångarna, de pittoreska byarna och de fantastiska slotten ger en särprägel som turister har uppskattat i flera hundra år. Det finns mycket att se och göra i Moseldalen och i de två större städerna som räknas som start- och målpunkter, Trier och Koblenz.

Cykling och vandring

Det finns ett par verkliga paradis för cykling i Europa och Moseldalen är verkligen ett av dessa. Cykelturismen är utbredd och de lokala myndigheterna har lagt stor möda vid att skapa fantastiska möjligheter för äventyr på sadeln. På vissa platser får man dela vägen med bilar, men det finns också många mil av separata cykelvägar. Inte sällan går cykelvägen precis intill vattnet och det är inte långt mellan rastplatserna. Man kan ge sig av på en cykeltur på egen hand eller boka färdiga turpaket med boende. Ett företag som erbjuder cykelresor i Moseldalen är Bikeurope. Med deras resepaket får du bekvämt boende på hotell eller flodbåt och cykling på dagarna.

För den som tycker om att upptäcka saker till fots kan man självklart följa i cykelturisternas fotspår, men det finns också härliga vandringsleder på Mosels sluttningar. Det gäller bara att ha starka ben. Inte sällan är lutningen över 30 grader!

Vin och vintillverkning

I Moseldalen görs den mest fruktiga och friska Riesling som finns att få tag på. De många soltimmarna och den rika jordmånen gör att druvorna blir stora och söta, vilket ger ett perfekt vin. Många av vingårdarna, som är spektakulärt belägna på de stundtals mycket branta sluttningarna, är öppna för besök. Du kan läsa mer om vin i Moseldalen då regionen är känd för sina många vingårdar och vin.

Hotell i Moseldalen

Framöver kommer vi också recensera några av de hotell och möjligheter till boende som finns i Moseldalen, läs mer om rekommenderade hotell i Moseldalen här.

Många sagoslott att besöka

Ingen plats på jorden har så många slott och herrgårdar som Moseldalen. Många av slotten ligger längst upp på sluttningarna med en makalös utsikt över omgivningarna. Några av de mest berömda slotten är Ehrenburg, Ehrenbreitstein och Niederburg. De båda städerna vid Moseldalens start respektive slut, Trier respektive Koblenz, bjuder också på många slott och andra fascinerande byggnader. Vi berättar mer om turistmål och slott i Moseldalen här.

Reseguide till Trier

Trier Porta NigraTrier är den äldsta staden inte bara i Moseldalen utan i hela Tyskland. Trier har nämligen existerat i över 2000 år. Det var faktiskt romarna, med kejsar Augustus i spetsen, som lät uppföra staden. Året då Trier fick sina stadsprivilegier enligt de romerska statuterna var år 16 f.Kr. Trier var därefter länge den mest nordliga utposten i Romarriket.

Sevärdheter i Trier

På grund av Triers långa historia finns det mängder av fascinerande sevärdheter att beskåda i staden. Trier utsattes för otaliga bombanfall under andra världskriget, men som av en lycklig slump fick många av de antika och medeltida sevärdheterna stå kvar. En av stadens mest berömda byggnadsverk är Svarta porten (Porta Nigra) som byggdes redan på 100-talet e.Kr. Denna byggnad står i princip intakt mitt på det stora torget i Trier och är väl värd ett besök.

Trier har även en mängd vackra monument och byggnader från frankernas rike och det Tysk-Romerska riket. Tillsammans utgör stadens mest imponerande sevärdheter ett världsarv. Förutom Porta Nigra ingår åtta andra byggnadsverk i världsarvet.

Att göra i Trier

Med sina ungefär 100 000 invånare är Trier en ganska liten stad med tyska mått mätt, men en medelstor stad för oss svenskar. Staden bjuder på många nöjen med fokus på god mat och gott vin. Ett antal museer med samlingar från stadens tvåtusenåriga historia finns att besöka för den vetgirige.

Floden Mosel rinner rakt igenom Trier på sin vindlande väg norrut. På båda sidor om floden ligger böljande kullar som är helt optimala för vintillverkning. På kullarna ligger imponerande slott på varierande avstånd. Många av slotten, som har former som påminner om Disneys sagoslott, är öppna för besökare åtminstone under sommarmånaderna. Många slott tillverkar även sina egna vita viner med en lätt, fruktig och blommig karaktär. Moseldalen är perfekt för både vandrings- och cykelsemestrar.

Reseguide till Munchen

München är mer än bara Oktoberfest. Visst, staden är världsberömd för sin ölfestival som pågår under två veckor, men huvudstaden i Bayern har så mycket mer att bjuda på, året om.

München ligger precis norr om de bayerska alperna, vid floden Isar. Staden grundades för cirka 900 år sedan och de historiska vingslagen är fortfarande mycket påtagliga. Samtidigt är München en modern stad, med moderna monument som Allianz Arena och BMW Welt.

Sevärdheter i München

Gammalt och nytt samsas i en skön blandning i München. Tre av de mer moderna sevärdheterna har alla med biltillverkaren BMW att göra. Det handlar om BMW:s huvudkontor, med sin cylinderform, det angränsande museet samt spektakulära BMW Welt. BMW Welt är ett måste för den som älskar bilar.

Bland lite mer traditionella sevärdheter kan räknas Frauenkirke, Nymphenburg slott och Marienplatz. Frauenkirke är en gigantisk kyrka i gotisk stil som bland annat är hem för mängder av mystiska kryptor. Nymphenburg slott är ett barockslott som räknas som ett av de finaste i Europa. Slottet är en imponerande syn och givetvis erbjuds guidade turer varje dag. Marienplatz är Münchens centrala torg med den ena mer storslagna byggnaden efter den andra. Marienplatz är ett självklart nav i staden.

Nöjen i München

München är en miljonstad som erbjuder alla tänkbara nöjen för alla smaker. Att hitta en bra restaurang är ingen konst och du behöver absolut inte nöja dig med traditionell bayersk husmanskost. Det finns mängder av restauranger med en internationell meny att välja mellan. Utelivet är varierat och framför allt mycket omfattande. München kanske inte kan mäta sig med nöjesmetropolen Berlin när det gäller antalet nöjesställen per capita, men staden ligger inte långt efter.

Flyg till München

Det är flera flygbolag, både traditionella och lågprisbolag, som flyger direkt till München från Sverige. Flygplatsen Flughafen München Franz Josef Strauss ligger cirka tre mil norr om centrum.

Husbilsresa i Moseldalen

Moseldalen är en av Tysklands riktiga turistpärlor. Utmed floden Mosel, som är en av de viktigare bifloderna till Rhen, slingrar sig vägarna mellan den ena pittoreska byn efter den andra. Uppe på bergstopparna kan du skåda imponerande slott och i varje by kan du njuta av det lokala Moselvinet. Moseldalen är ett av de viktigaste odlingsområdena i Tyskland. Vinerna är nästan alltid vita och de är i princip alltid gjorda på druvsorten Riesling.

Moseldalen är ett populärt turistmål både för tyskarna själva och för turister från andra länder som vill uppleva bland det vackraste Tyskland har att bjuda på. Ett sätt att upptäcka Moseldalen är genom en husbilsresa. Med en husbil är du fri att utforska omgivningarna i den takt du vill. Med en karta (och kanske en GPS) kan du hitta fram till dalens alla sevärdheter och stanna till för natten på någon av de många campingplatser som finns. Om du inte har någon husbil kan du antingen hyra eller varför inte köpa en ny husbil hos K. Öhman i Västerås.

Campingplatser

Det är inte bara i Sverige som det finns campingplatser utmed populära turistvägar. Moseldalen är ett område där du har många alternativ om du reser med husbil. Precis som i Sverige är campingplatserna av olika standard och storlek. En del består av både campingplatser, ställplatser för husbilar och stugor för uthyrning. Generellt sett är standarden på de större campingplatserna mycket god. Det kommer många turister till Moseldalen varje år och det finns inte plats för aktörer som håller en undermålig standard.

Campingplatserna ligger utspridda utmed vägarna som löper vid floden Mosel genom floddalen. Av naturliga skäl ligger de flesta dock omkring de större städerna i området. Ett bra tips är att undersöka utbudet av campingplatser vid de större städerna Trier, Koblenz och Saarburg. I dessa städer är nämligen utbudet som störst. Det finns också flera campingplatser för husbilar vid gränsen till Luxemburg och en bit in i det lilla furstendömet.

Resor till Berlin

Berlin är ett av de hetaste turistmålen i Europa. Under 2000-talet har staden verkligen levt upp och är nu ett givet mål för en weekend-resa, för såväl ung som gammal. Berlin har nämligen mycket att bjuda på. Den historieintresserade behöver inte gå många meter mellan historiskt intressanta byggnader och monument. Från paradgatan Unter den Linden, med Brandenburger Tor i bakgrunden, har man ett bra utgångsläge för att besöka många sevärdheter. Berliner Dom, kyrkoruinen Gedächtniskirche och det enorma köpcentret KaDeWe är alla värda ett besök.

Vill man bara slappna av är en båttur på floden Spree eller en fika på något av de trendiga caféerna på Prenzlauer Berg utmärkta val. Det är också på Prenzlauer Berg man hittar den godaste och mest prisvärda maten. Är man ute efter lite trendigare matställen är det dock torget Hackescher Markt man ska bege sig till.

Hur gör man då för att boka resor till Berlin? De flesta större resebolag anordnar reguljära weekend-resor till Berlin från ett antal flygplatser i Sverige. Man behöver alltså inte ta sig till Arlanda för att flyga på en weekend-resa till Berlin. Även flera av de så kallade lågprisbolagen flyger reguljärt till Berlin, då från lite mindre flygplatser. Med lågprisbolagen har man något större flexibilitet när det handlar om att anpassa längden på semestern. Dessutom är lågprisbolagen ofta mycket billigare än de traditionella bolagen. Flyger man med ett lågprisbolag ska man dock vara medveten om att flyget oftast landar på Schönefeld, en flygplats belägen en bit utanför stadskärnan.

Ett annat sätt att resa till Berlin är via nattåg från Malmö. Resan mellan Malmö och Berlin tar bara cirka nio timmar. Nattåget är det perfekta valet för den resenär som är flygrädd eller bara vill använda restiden för att vila upp sig inför sin semester. Givetvis kan man också boka anslutningståg från Stockholm och Göteborg.

Hotell i Berlin – 3 klassiska hotell

Berlin är ett av de hetaste turistmålen i Europa för tillfället. Kriget är ett minne blott. I dag samlas kultur och nöje i fashionabla stadsdelar med det klassiskt berlinska sättet att leva. Berlin är en upplevelse, oavsett om man tar en flodbåt genom staden, besöker trendiga Prenzlauer Berg eller bara strosar omkring på shoppinggatorna. Historiens vingslag märks överallt. Vill man ha en klassisk hotellvistelse, under vilken vistelsen blir en del av upplevelsen av staden, ska man definitivt ta in på något av de många anrika hotell som kantar gatorna i centrala Berlin. Här är tre klassiska hotell i Berlin.

Regent Berlin

Detta femstjärniga hotell bjuder på en i det närmaste oöverträffad lyx samtidigt som en hotellvistelse inte behöver bränna stora hål i plånboken. Regent Berlin ligger mitt i Berlin, på gångavstånd till bland annat Pergamentmuseet, Brandenburg-porten och Checkpoint Charlie Museum. Med ett spa, en restaurang, café och bar kan dock själva hotellvistelsen bli en upplevelse i sig. All tänkbar lyx går att köpa till. Inredningen är klassisk, med kristallkronor, marmorgolv och stora öppna spisar.

Till bokningen<<

Rocco Forte Hotel de Rome

I en storslagen byggnad i klassisk tysk-romersk stil, i centrala Berlin, ligger Rocco Forte Hotel de Rome inhyst. Hotellet är femstjärnigt och det förstår man snart när man kliver innanför hotellets portar. De gemensamma ytorna i lobbyn, spaavdelningen och restaurangen är inredda i klassisk stil, med exklusiva material och stora pelare. Restaurangen är faktiskt en riktig sevärdhet. Den är inredd i romersk stil med mosaikgolv, rikt utsmyckade väggar som kantas av pelare och en takhöjd som är enorm. De enskilda rummen är mer modernt inredda och har alla tänkbara bekvämligheter.

Till bokningen<<

Hotel Adlon Kempinski

Ett lyxhotell med superservice – så brukar Hotel Adlon Kempinski klassificeras. Denna pärla bland Berlins mångfald av hotell ligger relativt centralt, på gångavstånd från bland annat Riksdagen och Brandenburg-porten. Som hotellgäst får man kostnadsfritt utnyttja hotellets spa, gym och inomhuspool. Hotellrummen finns i olika stilar, så har man några speciella önskemål på design, så ska man definitivt se om det finns något rum som faller extra väl i smaken.

Till bokningen<<

Moseldalen – resmål med många sevärdheter

Besöker man den natursköna delen av sydvästra Tyskland har man en tid av många upplevelser framför sig. Moseldalen är en floddal som sträcker sig vida över ett stort landskap, som det går vägar bredvid för att man ska kunna få ut så mycket som möjligt av sin vistelse runt floden. Det finns även broar och båtar som kan ta folk över floden så att man kan uppleva naturen på båda sidor om Moseldalen och ta del av dess sevärdheter. Moseldalen – sevärdheter inkluderar bland annat alla de byar som finns längs floden, som ses som idylliska, mysiga byar men många aktiviteter för hela familjen.

Moseldalens sevärda vingårdar

Runt Moseldalen finns det en hel del öppna fält, och bland dessa fält hittar man ett par vingårdar som håller hög kvalitet. Letar man efter sevärdheter längs Moseldalen och är intresserad av vin så är det definitivt ett stopp man borde göra. Vingårdarna i Moseldalen erbjuder provsmakning och rundturer bland några av de finaste vingårdarna man kan hitta i hela Europa, där bevattningen kommer från den stora floden som rinner längs Moseldalen. Den mest kända vinbyn i Moseldalen kallas Klotten, där det finns så mycket mer att uppleva än bara att besöka vingårdarna.

Moseldalens sevärdheter – Klotten

Vill man göra en resa längs Mosedalen med hela familjen är det ett absolut måste att stanna i den idylliska turistbyn Klotten. Här kan man besöka vingårdar, samtidigt som barnen inte får tråkigt. I byn finns det nämligen en så kallad fritidspark med en mängd karuseller, vattenrutschbanor och en mängd andra aktiviteter för de yngre. Genom att endast betala inträde får man tillträde till alla dessa attraktioner, medan de vuxna kan koppla av och för dagen och äta gott på de fina restaurangerna i parken. Detta gör Klotten till ett av de mest intressanta av sevärdheter längs Moseldalen för barnfamiljen.

Hotell i Moseldalen – 3 tips

Moseldalen sträcker sig över ganska många mil och går igenom ett större antal städer och orter. De två huvudstäderna i Moseldalen är dock Koblenz och Trier. Många som bokar en cykelsemester i Moseldalen väljer att cykla sträckan mellan dessa två städer. Båda städerna har ungefär 100 000 invånare och är mycket gamla. Som cykelturist kan man gott spendera en eller två nätter på hotell i någon eller båda städerna för att upptäcka ett stycke imponerande historia. Här är tre tips på hotell i Moseldalen.

Mercure Hotel Trier Porta Nigra

Mercure Hotel i Trier är ett fullservicehotell för den turist som vill bo bra och samtidigt ha goda möjligheter att ta del av utbudet av nöjen och upplevelser i Trier. Hotellet ligger nära sevärdheterna Svarta porten, Liebfrauenkirche och stadens mäktiga domkyrka. Med 106 rum i olika standarder och prisklasser finns ett rum för alla. Alla rum har en hög standard.

Boka hotellet här >>

Hotel-Weingut Karlsmühle

I Mertesdorf, strax utanför Triers stadskärna, ligger Hotel-Weingut Karlsmühle i en äldre pittoresk stenbyggnad. Hotellet är gemytligt med en påtaglig familjekänsla. Alla hotellrum håller högsta standard och är utrustade med alla tänkbara bekvämligheter. Hotellet hyser både restaurang och bar. En specialitet med Hotel-Weingut Karlsmühle är att hotellet kan stå till tjänst med bokningar av guidade turer i och omkring Trier.

Boka hotellet här >>

CityLine Diehls Koblenz

CityLine Diehls är ett av de bästa hotellen i Koblenz, både till läge, servicenivå och prisvärdhet. Hotellet ligger precis vid floden Rhen och många hotellrum har utsikt över floden och stadskärnan. Bekvämligheterna i hotellet är utmärkta. Minibar, gratis toalettsaker, gratis parkering och satellit-TV är standard i alla de 57 rummen. De flesta rum är inredda i skandinavisk stil, så som svensk hotellgäst känner man sig som hemma. Givetvis finns en restaurang och en bar. Restaurangen har en terrass som överblickar Rhen. Med en inomhuspool, en bastu och möjligheten att boka spabehandlingar är CityLine Diehls Koblenz ett utmärkt val för den cyklist som behöver vila upp sig efter en lång cykelsemester.

Boka hotellet här >>