CategoryItalien

Kända jordbävningsområden i Italien

Regelbundet tycks man kunna läsa om hur Italien drabbas av jordbävningar. Även om de flesta inte innebär någon större katastrof för samhällena runt omkring, händer det att stora och förödande jordbävningar inträffar. Även om de flesta alltså inte mäter särskilt högt på Richter-skalan, har det på senare tid skett flertalet jordbävningar som mätt över 6.0. Men var sker de egentligen? Påfallande ofta är det i de centrala delarna av Italien, men det varierar ganska kraftigt. Här kan du läsa mer om områden som tycks drabbas särskilt ofta av jordbävningar.

Åka på skidresa till Alperna

Snökanoner gör att det är säsong för skidåkning både alpint och på längden i Sverige mellan åtminstone december-mars. Om du vill förlänga säsongen är det dock ett klokt val att resa utanför Sveriges gränser. I snösäkra Alperna kan du åka skidor sex av årets tolv månader varje år. Dessutom är kvaliteten på både skidanläggningar och hotell lite högre i Alperna än i Sverige, vilket kan vara lockande för dig som inte bara vill åka skidor utan också uppleva lite lyx.

Italienska vindistrikt att resa till

Italien består av 20 regioner. Var och en har sin egen karaktär och givetvis också sina egna specialiteter när det gäller vin. Några vindistrikt är mer kända än andra. Här får du mer information om fyra italienska vindistrikt att resa till om du vill ha en upplevelse utöver det vanliga för smaklökarna. Att distrikten också är mycket vackra, med pittoreska byar och en storslagen natur, skadar givetvis inte.

Piemonte

Piemonte, beläget precis vid Alpernas fot i norra Italien, är hem för Barolo-vinerna, som är mycket kraftfulla rödviner. De tillverkas av druvan Nebbiolo som allmänt räknas som en av de finaste i världen. I Piemonte tillverkas även vinet Barbaresco, som är ett lite lättare rött vin. Piemonte är även hem för distriktet Asti, där man tillverkar mousserande viner.

Apulien

Apulien, som ligger i sydöstra Italien och omfattar ”stövelklacken”, har under många år varit känt för sin tillverkning av prisvärda men kanske inte så exklusiva viner. Det har dock ändrats på senare år. Från druvorna Negroamaro, Aglianico och Primitivo skapar vinmakarna i Apulien riktigt bra viner, både röda och vita.

Veneto

Det är väl ingen som har missat Amarone-vinernas segertåg över världen. Amarone-vinerna kommer från regionen Veneto, och närmare bestämt distriktet Valpolicella. Amarone della Valpolicella är den avgjort mest populära typen av Amarone världen över. I distrikten Soave och Bardolino som också ligger i regionen Veneto tillverkas ett antal andra mycket berömda viner. Vinerna från Soave är vita medan vinerna från Bardolino är ganska milda röda vin.

Toscana

Om Piemonte tillverkar de finaste vinerna av Nebbiolo-druvan och Veneto tillverkar det finaste rödvinet alla kategorier, är Toscana regionen där du hittar flest kvalitetsviner överlag. I det världsberömda vindistriktet Chianti tillverkas utsökta viner på framför allt Sangiovese. Det kan också finnas inslag av Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot noir.

Reseguide till Ancona

ancona italien reseguideAncona är, precis som många andra städer på kusten mot adriatiska havet, en mycket gammal stad. Förmodligen grundades staden redan ett par hundra år f.Kr. Det var grekiska sjöfarare som grundade staden och gav staden dess namn.

Reseguide till Tropea i Italien

Santa Maria slott i TropeaBara namnet låter magiskt och alla som någonsin har besökt den lilla staden Tropea vid Tyrrenska havet, längst ner på tåspetsen på den italienska halvön (regionen Kalabrien), kan vittna om stadens fantastiska karaktär. Tropea är en liten stad med endast omkring 7000 invånare, men sommartid mångdubblas befolkningen när turister från hela Italien kommer på besök. På senare år har Tropea även attraherat besökare från andra delar av Europa som önskar uppleva Medelhavet på ett nytt sätt, långt ifrån den organiserade turismen i Spanien, Grekland och Turkiet.

Strand- och badliv i Tropea

Staden Tropea är belägen på en avsats som blickar ner mot det Tyrrenska havet. Ute i havet ligger ett rev som effektivt blockerar både vågor och vind. De sandstränder som ligger mellan själva staden och havet är väl skyddade och räknas till de vackraste stränderna i Italien.

Stranden är i fokus i Tropea. Här samsas både stadens invånare och turister till staden. Vattnet är kristallklart och mycket rent, vilket faktiskt inte är särskilt vanligt för Italiens stränder i allmänhet.

Vid en av stadens stränder ligger berget Santa Maria där det på toppen ligger ett slott. Man når slottet via en brant och vindlande trappa. Från toppen har man en magnifik utsikt över både stranden och delar av staden.

Stadslivet i Tropea

Invånarna i Kalabrien älskar att ta det lugnt. Mitt på dagen stänger alla butiker och många passar på att ta sig en tupplur. Framåt kvällen lever dock staden upp ordentligt när matställen och barer öppnar. Längs strandpromenaden ligger många utmärkta restauranger, barer och caféer. Detsamma gäller för Tropea gamla stad. Den gamla stadskärnan är en ytterst romantisk plats, med smala gator och pittoreska torg. Att strosa genom Tropea gamla stad är som att färdas flera hundra år tillbaka i tiden. Staden är orörd av det moderna. Här hittar man inga snabbmatsrestauranger eller stora modekedjor. Butikerna är små och mysiga och det går att göra mängder av fynd.

Hotell i Tropea

Tropea badstrandTropea är en turistort och det märks verkligen på utbudet av hotell. Det är fullt möjligt att Tropea är den hotelltätaste turiststaden i hela Italien, om inte i hela Europa. Staden har över 30 hotell på en befolkning på cirka 7000 invånare. Vissa av hotellen ligger vackert med utsikt över Tyrrenska havet medan andra är belägna en bit inåt land på sluttningarna ner mot havet.

Förstaklasshotell

Alla mer exklusiva turistorter har flera hotell av absolut högsta klass. Det mest luxuösa hotellet i Tropea är Villa Paola. Detta femstjärniga hotell är inhyst i ett gammalt kloster och ligger ett mycket vackert område strax utanför stadskärnan. Klostrets gamla pelargångar och valv finns fortfarande kvar. Detsamma gäller för den gamla klosterträdgården. Rummen är elegant inredda i en blandning av traditionell hotellstil och en mer modern design. Den enorma utomhuspoolen har utsikt över havet.

Två andra förstaklasshotell att titta lite närmare på är Villa Antica Tropea, som är beläget mitt i Tropeas stadskärna, samt Hotel Rocca Della Sena. Det sistnämnda är en favorit bland turister som vill ha nära till både stranden och stadskärnan.

Mellanklasshotell

Mellanklasshotellen i Tropea finns i många stilar. Servicen och kvaliteten är dock mycket god oavsett vilket hotell du väljer. Hotel Terrazzo Sul Mare är ett trestjärnigt hotell nästan mitt på stranden som är känt för sin utmärkta restaurang. Hotel La Porta Del Mare ligger högt över stranden med en otrolig utsikt över Tyrrenska havet. Hotel Residence Valemare är ett utmärkt val för dig som vill ha ett lite friare boende. Här erbjuds nämligen hotellrum i form av lägenheter med pentry.

Budgethotell

Trots att Tropea karakteriseras lite som en mer exklusiv turistort finns det gott om budgetboenden i och omkring staden. Du kan välja mellan hotell i form av B & B, lägenhetshotell, hotell som vi i Sverige skulle klassa som blandningar mellan hotell och vandrarhem, samt enskilda lägenheter med självhushåll.

Flygresor till Tropea

Tropea stad

Tropea har länge varit en populär turistort bland italienarna själva. Intresset för denna pärla på Kantabriens kust ökar nu internationellt, men flygbolagen har inte riktigt kommit ikapp efterfrågan. Det kan krävas att du pusslar lite för att kunna sätta ihop den perfekta flygresan till Tropea. Här får du bra information om vilka flygbolag som har flygresor till Tropea och hur du gör för att ta dig från flygplatsen till ditt hotell.

Flygbolag med flygresor till Tropea

Tropea har ingen egen flygplats. Den närmaste flygplatsen ligger i staden Lamezia Terme, ungefär tio mil från staden. Till Lamezia Terme går det flera flyg om dagen från Rom och även något enstaka flyg från Neapel. Om du vill ta dig till Tropea från Sverige måste du först ta dig till någon av storstäderna för att sedan byta flyg till Lamezia Terme och sedan ta tåg eller hyrbil till Tropea.

Bland lågprisbolagen flyger både Ryanair och Norwegian till Rom. Ryanairs plan landar på Rom-Ciampino medan Norwegian flyger till Rom-Fiumicino. Flyglinjen mellan Rom och Lamezia Terme går via Rom-Fiumicino så det är ett klart smidigare alternativ att välja Norwegian.

SAS kan erbjuda flyg från Stockholm Arlanda, via Rom Fiumicino till Lamezia Terme. Hela flygresan tar normalt 8-9 timmar, då anslutningsflyget till Lamezia Terme inte går särskilt många gånger om dagen. Det är SAS samarbetspartner Alitalia du flyger med från Rom.

Några av de större svenska charterarrangörerna har specialpaket med flyg och boende i Tropea. Om du bokar en charterresa till Tropea behöver du bara hämta ut dina biljetter och sätta dig på planet i Göteborg, Stockholm eller Malmö för att sedan följa reseledarens anvisningar.

Från och med sommaren 2013 kommer det dock att bli enklare att boka flyg till Tropea från Sverige. Då börjar nämligen det danska flygbolaget Primera Air att trafikera Lamezia Terme direkt från Malmö och Stockholm-Arlanda.

Flygplatser i Tropea

Lamezia Terme flygplats (Aeroporto di Lamezia Terme, SUF) är en internationell flygplats som kan sägas vara Kantabriens viktigaste flygplats. Strax intill flygplatsen ligger järnvägsstationen Lamezia Terme Centrale, som du enkelt når med buss eller taxi. Det går tåg mot Rosarno söder om Tropea varje timme. I Rosarno byter du till tåget till Tropea. Hela resan från Lamezia Terme tar cirka en och en halv timme.

Asti i Italien – Reseguide

Asti är en härligt pittoresk stad och comune belägen cirka fyra mil öster om Torino i nordvästra Italien. Platsen där Asti ligger har varit bebodd ända sedan stenåldern och har fungerat som marknadsplats och stad i över 2000 år. Omkring år 120 f.Kr. byggde nämligen romarna ett fort på platsen för dagens Asti. Efter några decennier hade fortet attraherat så många nybyggare att platsen blev ett så kallat municipium. Staden fick då också ett officiellt namn, nämligen Hasta.

Under många århundraden var Asti en mycket viktig stad, mitt på floden Tanaro och på vägen mellan städerna Torino och Augusta. Under en tid var Asti faktiskt ett eget rike. På 1100-talet hade staden till exempel rätten att prägla egna mynt.

Sevärdheter i Asti

På grund av den rika historien finns mängder av kulturella och arkitektoniska sevärdheter i Asti. Staden är en traditionell italiensk mellanstor stad (cirka 75 000 invånare), men ingenting i stadskärnan liknar något annat. I den västra delen av staden står till exempel upp emot 100 medeltida köpmanshus kvar, i det närmaste orörda av tiden. Runt omkring staden finns också en mängd imponerande torn. Asti brukar beskrivas som staden med 100 torn, men faktum är att det finns många fler än så. Tornen är populära sevärdheter. Den magnifika katedralen Santa Maria Assunta från 1200-talet är en annan. Det är en gigantisk kyrka som har imponerande konstskatter att bjuda på för den turist som gör ett besök.

Mat och nöjen

Som så många andra mellanstora städer i Italien har Asti sin alldeles egna kulturfestival (Palio di Asti). I Asti kretsar festivalen kring hästkapplöpning. Temat härstammar från en händelse under Medeltiden då Asti besegrade grannstaden Alba i en strid och sedan arrangerade en kapplöpningstävling kring staden Albas stadsmurar.

Asti kan också bjuda på god mat och dryck i den speciella piemontesiska stilen. Området kring Asti lämpar sig extremt väl för framställning av röda viner och Asti är ett centrum för vintillverkning i regionen Piemonte.

Kalabrien och resmål i regionen

I södra Italien, längst ut på tån på den ”italienska stöveln”, ligger regionen Kalabrien. Denna region är känd för sina magnifika berg, som sluttar ner i Tyrrenska havet i väster och Joniska havet i öster. Bergen bjuder på storslagna äventyr medan sandstränderna som kantar kustlinjen är utmärkta för den som är ute efter en semester med sol och bad.

Bland italienarna själva är Kalabrien en mycket populär turistattraktion. Två anledningar är det utmärkta klimatet och det lugn som råder i regionen. Kalabrien räknas ofta som ett av de sista genuina områdena i landet. Här kan man uppleva ett Italien som på många sätt har lämnats orört av den moderna livsstilen. Det är i Kalabrien som italienarnas motsvarighet till spanjorernas siesta ”uppfanns”. Under eftermiddagen, mezzogiorno, står allt stilla i städerna i regionen.

Den gamla staden Catanzaro är huvudstad och näst största stad i regionen. Störst är Reggio di Calabria som ligger precis vid Messinasundet. På andra sidan sundet ligger Sicilien och staden Messina. Det går färjor i skytteltrafik mellan Reggio di Calabria och Messina för den som vill ta en tur till Sicilien under vistelsen i Kalabrien.

I många regioner i Italien är det klokt att hyra en bil och ge sig ut på upptäcktsfärd på egen hand. Kalabrien är definitivt en av dessa. Med bilen kan man på bästa sätt utforska de pittoreska städer som ligger som på ett pärlband utmed kusten. Scalea, Diamante, Maratea och Praia a Mare är inte bara fantastiskt vackra namn, de är också riktiga pärlor till samhällen som man inte får missa. På kusten mot Joniska havet finns mängder av lämningar och ruiner från Romarriket och den hellenistiska perioden. En plats man inte får glömma att besöka under rundturen i Kalabrien är Matera, en urgammal stad där folk faktiskt bodde i grottliknande hus ända fram till 1950-talet.

Rom Reseguide

Rom är Italiens vackra huvudstad, en storstad så annorlunda från många andra storstäder. Rom präglas av historia. Vart du än går är det gamla byggnader, magnifika skulpturer och vackra kyrkor, ständigt fascineras man av att allt detta står kvar, trots dess ålder. En del byggnader härstammar ju trots allt från tiden före Kristus, en tid så långt ifrån vår verklighet.

På italienska översätts Rom till Roma. I Rom finner du otroligt många kulturskatter, sevärdheter och platser att besöka. Sevärdheter i Rom som är ett “måste”; Spanska trappan, Colosseum, Vatikanstaden, The Pantheon, Forum Romana, Sjätte Kapellet, Fontana di Trevi… listan kan bli lång. Fördelen med Rom är att till skillnad från många sevärdheter, ligger de flesta på gångavstånd mellan varandra, och den som vill kan lätt spatsera mellan attraktionerna på ett par dagar.

Då får man även se Roms andra sida, bakgatorna med dess lugn, den hetsiga trafiken, de snygga italienarna, de mysiga restaurangerna och den goda glassen. Det är en stad där man kan strosa runt, lämna vardagens stress bakom sig, och verkligen vara på en semester, kort som lång.

Vill man kan man ta sig utanför staden, till badstränder (om stadens blir för het), till grönskande parker och till charmiga städer. Varmt rekommenderat för den som stannar lite längre än en weekend.

Flyg går dagligen från Sveriges största flygplatser och det tar ett par timmar att flyga ned. Från flygplatsen tar det cirka en timme in i staden (beroende av transportmedel) och sedan är man framme. Som vilken annan storstad finns här boende och matställen för alla prisklasser, och över en weekend kan man gott komma rimligt undan.

Med tanke på hettan i Italien i augusti, är det lämpligt att planera sin resa vid en annan tidspunkt. Våren och hösten i Rom är som bäst, men även på försommaren är det underbart (så länge man har en vattenflaska till hands), och Roms atmosfär får en att glömma värmen snabbt.

En helg eller vecka i Rom är den perfekta semestern för dig som vill koppla av, men samtidigt uppleva saker. Som vill komma till en ny värld, men samtidigt kunna shoppa. Som vill äta gott, må gott, och framförallt njuta av att bara vara.

Reseguide till Rom

Roms historia går flera tusen år tillbaka i tiden. Enligt den romerska mytologin grundades staden av krigsguden Mars son Romulus år 753 f.Kr. Legenden är självklart inte sann, men förmodligen grundades staden omkring denna tid. Genom århundradena har Rom varit ett viktigt centrum i Europa. Det var till exempel från Rom som det gigantiska Romarriket styrdes.
Rom – Italiens drömresemål

Rom, den eviga staden, är i dag huvudstad i Italien. Rom är ett romantisk resmål för bröllopsresan. Genom historien har Rom varit ett centrum för kultur och religion i Europa. Rom är än i dag en mycket viktig stad internationellt sett. Här ligger som är centrum för den katolska kyrkan. Här har också flera FN-organ sina säten. Dessutom ligger Europas största universitet, La Sapienza med ungefär 130 000 studenter, i staden.

Vid ett besök i Rom har man mycket att utforska. Den italienska matkulturen måste bara provas. Den romerska maten baseras på färska grönsaker där kronärtskocka, lök och vitlök är givna ingredienser. Romarna är också mycket förtjusta i inälvsmat som tillagas tillsammans med rikliga mängder av färska örter. Den smakrika osten pecorino är också en stapelvara i det romerska köket. Pastan då? Jo, precis som alla andra städer och regioner i Italien har romarna sin egen pastakultur. Pasta carbonara är en populär pastarätt men den klassiska romerska pastan är ”ajo e ojo”, en mycket enkel men ack så smakrik pasta som tillagas med vitlök, chilipeppar och olivolja.

När man har ätit sig mätt på den traditionella romerska maten har man otaliga sevärdheter att besöka. Faktum är att Rom är översållat av lämningar från forna dagars storhetstider. En tripp till Vatikanen och ett besök i världens största kyrka, Peterskyrkan, är ett måste. Ett besök på Vatikanmuseerna rekommenderas också. Här finns kända målningar och skulpturer, såväl från antiken som renässansen. Colosseum, Spanska trappan, Pantheon, Fontana di Trevi och Titusbågen är bara några exempel på andra sevärdheter man inte får missa.

Har man lite tid över och är intresserad av sport kan det vara en idé att se en hemmamatch med något av Roms fotbollslag. Roma och Lazio är stadens stoltheter. De delar samma arena, Olympiastadion, och har man turen att vara i Rom när det vankas derby har man en riktigt spännande upplevelse att se fram emot.

Praktisk reseinformation Rom

Säsonger

Att åka till Rom är fantastiskt när som på året. Varje årstid har dock sin egna charm, beroende på vad man vill ha ut av besöket kan det bra att vara medveten om de olika säsongerna.

Om man besöker Rom på vintern gäller det att vara beredd på kyla. Det är kallt, men dessvärre ingen chans för snö. Åker man dock hit innan jul, är julshoppingen otrolig. Gatorna är vackert utsmyckade, stämningen på topp, och vilken bättre plats att uppleva lite kristen jul historia om inte här. För extra shoppingsugna är även rean i mitten av januari att rekommendera.

Sommaren är raka motsatsen till vintern (i alla fall vädermässigt), Rom är som sagt känt för sin hetta och klarar man inte av det ska man vänta med sitt besök till höstkanten. Men är man beredd på värme och har svala kläder med vattenflaska i högsta hugg fungerar det alldeles utmärkt, en del uppfattar till och med varningarna om hetta som lite överdrivna.

Den absolut vackraste tiden att besöka Rom är våren. Lagom varmt, blomstrande parker och man orkar med det man vill.

Pengar

I Rom är valutan Euro. Om du vill har euro i kontanter är det bästa sättet att växla pengar på växlingskontor i Sverige innan avresa. Bankomater finns överallt i staden och är det bekvämaste sättet att få lokal valuta. Att betala med kreditkort är inga problem (förutom i de minsta restaurangerna och butikerna), och det är relativt säkert. Ett tips är att använda kreditkort utan valutapåslag eller uttagsavgift i bankomat.

Säkerhet

Det gäller att vara uppmärksam när man är i Rom. Ficktjuvar och folk som vill lura dig är vanligt. Var därför extra försiktig på folktäta platser, tunnelbanan, bussen, marknader och så vidare. Se dessutom till så att ingen överpriserar och lurar dig bara för att du är utländsk turist.

Nödnummer

Om nödsituation uppstår ringer du 112 som i Italien går till Carabinieri (Italiens Gendarmeri) som kopplas vidare till rätt nödenhet som polis, ambulans eller brandkår.

Sjukvårdsförsäkring

Enligt lag har vi som EU-medborgare rätt till vård i andra EU-länder. Var dock observant med att ta med ditt EU-kort som utfärdas av  Försäkringskassan. Apoteken är dock, som i många andra länder, väldigt duktiga och kan hjälpa till med mycket.

Övrigt

Mobiltelefon, Internet, Telefonautomater och post fungerar ungefär som i Sverige (posten är dock lite långsammare). Kom ihåg att du numer inom EU ringer och surfar till samma taxa som i Sverige.

Klassiska hotell i Rom

Många är vi som lockas av att resa till Rom och behöver därför tips för att hitta billiga hotell i Rom. Rom bjuder på många hotell och vi visar dig de bästa tipsen på hotell i Rom som passar just dig och din ekonomi. Rom är fullt av hotell så det kräver lite undersökning innan man hittar rätt. Det är inga problem att hitta ett billigt hotell i Rom.

Om man besöker Rom och ska ta in på hotell ska man givetvis ta in på ett hotell som andas historia. När man har trampat Roms gator en hel dag för att försöka hinna med varenda sevärdhet från Roms rika historia skulle det säkert kännas konstigt att sedan ta in på ett hotell av modernt snitt för natten. Smaken är givetvis individuell, men om du skulle vilja göra hotellvistelsen till en del av din upplevelse av Rom kan du gott och väl prova något av de tre klassiska hotell i Rom du kan läsa mer om nedan.

St George Roma Hotel

St George Roma ligger i den 500 år gamla stadsdelen Via Guilia. Faktum är att även byggnaden i vilken hotellet ligger har anor från 1500-talet. Det var Bramante, chefsarkitekten bakom Peterskyrkan, som designade byggnaden år 1508.

Hotellet är ett av de hotell som är mest ”inne” i Rom för tillfället. En anledning är den utsökta inredningen, där varje kvadratcentimeter verkar vara designad för att på ett perfekt sätt blanda det gamla med det nya. En annan anledning är det stora utbudet av bekvämlighter. Som hotellgäst på St George Roma Hotel har man bland annat möjlighet att skämma bort sig själv med en behandling i hotellets spa och sedan ta ett glas vin i takterrassens bar.

Till bokningen >>

Donna Camilla Savelli Hotel

Donna Camilla Savelli Hotel ligger inhyst i ett gammal kloster med anor från mitten av 1600-talet. Byggnaden, som ritades av den berömde arkitekten Borromini, anses ofta vara ett av de vackraste exemplen på 1600-talsarkitektur i Rom.

Här går det inte att undvika Roms historia. Antika trädörrar, fantastiska oljemålningar från 1600-talet och imponerande statyer pryder varje vrå i hotellet. Som hotellgäst sover man i de rum som klostrets nunnor en gång bott i. Bara det är en fascinerande upplevelse.

Till bokningen >>

Kolbe Hotel Rome

Även Kolbe Hotel Rome är inhyst i ett gammalt kloster. Byggnaden uppfördes under 1400-talet. Få hotell i Rom ligger så vackert som Kolbe Hotel. Hotellet ligger i en park som kantas av palmer och citrusträd. Samtidigt som hotellet ligger avskilt från stadens sus och dus är det bara en kortare promenad till Circus Maximus, Janusbågen och den uråldriga kyrkan San Giorgio al Velabro.

Hotellet har 72 rum. Rummen är modernt inredda, men har samtidigt mängder av fascinerande detaljer. Materialvalet är dessutom utsökt. Mosaik i vackra färger och detaljer i röd venetiansk marmor är standard.

Till bokningen >>

Sevärdheter i Rom

Det är faktiskt svårt att göra ett urval när det gäller vilka sevärdheter man som turist inte får missa vid ett besök till Rom. Hela staden är fylld av antika lämningar och imponerande monument och vissa av sevärdheterna är fortfarande en del av den moderna stadsbilden.

Ett besök till Vatikanstaten, där påven har sitt säte, kan självklart rekommenderas. Här finns bland annat världens största kyrka, Peterskyrkan, samt Sixtinska Kapellet, vars tak pryds av imponerande målningar av konstnären Michelangelo.

Bland lämningarna från Romarriket får du inte missa Colosseum, Konstantinbågen, Pantheon och Titusbågen. Ett besök vid Forum Romanum, som är en öppen plats med mängder av tempel, kolonner och triumfbågar, är också väl värt ett besök.

Rom är också känt för sina fontäner som leder vatten antingen långväga ifrån eller ifrån underjorden upp i monumentala verk, vackert utsmyckade med statyer och kolonner.

Mat och dryck i Rom

Rom sover aldrig. Det är bara någon timme på söndagsmorgonen som romarna tar det lugnt. Övriga timmar i veckan sjuder staden av aktivitet. Restaurangerna är fler till antalet än man kan räkna och det finns en bar eller ett café i varje gathörn. Nattlivet är utmärkt och du har inga problem att roa dig långt in på småtimmarna. Romarna är ett levnadsglatt folk som njuter ofta och länge av både god mat och dryck. Som besökare till Rom kan du med fördel ta efter romarna. Det finns ju ett ordspråk som säger: När du är i Rom, gör som romarna gör.

Sevärdheter i Rom

Under över tusen år var Rom världens viktigaste stad. Härifrån styrdes Romarriket, som under kejsaren Trajanus sträckte sig över stora delar av Europa, Nordafrika och nuvarande Mellanöstern. Även efter Romarrikets sönderfall behöll dock Rom sin status som religiöst och kulturellt centrum i Europa. I dag skvallrar otaliga fascinerande sevärdheter i Rom om stadens storhetstider.

Inte ens de tjockaste guideböckerna kan få med allt som finns att se i Rom. Den italienska huvudstaden har en mycket rik historia som gör sig påmind i nästan varje gathörn. När man strosar genom Roms gator finns mängder av saker att upptäcka. Besöker man Rom under en weekend finns dock inte möjlighet att se allt, så då gäller det att välja. Här är fem av de mest populära sevärdheterna i Rom.

Peterskyrkan är centrum för den katolska rörelsen. Kyrkan, som sägs vara belägen på den plats där aposteln Petrus begravdes år 64 e.Kr., ligger i Vatikanstaten i centrala Rom. Redan strax efter Petrus död uppfördes ett bönekapell på platsen. Bönekapellet byggdes sedan ut till en större basilika under Konstantin den stores ledning. Basilikan stod dock inte mot tidens tand. Under 1400-talet var kyrkan i så dåligt skick att det bestämdes att en ny kyrka skulle uppföras.

Den nuvarande kyrkan började byggas år 1506 men stod inte klar förrän 1626. En av anledningarna till att byggandet tog en sådan tid är att kyrkan är enorm. Peterskyrkan är faktiskt världens största kyrkobyggnad, på vilket sätt man än mäter.

Colosseum var en plats där romarna kunde glömma sina vardagsbekymmer för en stund. På arenan, som under sina glansdagar kunde ta upp mot 80 000 åskådare, anordnades skådespel och kamper mellan djur. I dag är Colosseum dock mest känt för sina gladiatorspel. Tyvärr går det inte längre att beskåda arenan i all sin prakt. Under 1500-talet bröt man nämligen loss byggnadsmaterial från Colosseum för att använda i byggandet av Peterskyrkan.

Cestiuspyramiden är en kuriositet bland Roms sevärdheter. Pyramiden är ett gravmonument uppfört i Gaius Cestius Epulonius ära. Monumentet har bevarats under århundradena och har i dag i princip samma utseende som det hade vid färdigställandet.

Pantheon är ett tempel som kejsar Hadrianus lät uppföra under det andra århundradet e.Kr. för att romarna skulle ha en plats i vilket de kunde tillbe de romerska gudarna. När Romarriket föll och Rom kristnades gjordes Pantheon emellertid om till en kyrka. Många berömda kungligheter och konstnärer ligger i dag begravda i Pantheon.

Vatikanen

De flesta som gör ett besök till Rom beger sig först till Vatikanen. Denna ministat som ligger mitt i centrala Rom är säte för den katolska påven och här finns mängder av fantastiska sevärdheter. Här finns bland annat världens största kyrka, Peterskyrkan, Sixtinska kapellet där taket är täckt av fantastiska målningar av Michelangelo, samt Vatikanmuseerna med makalösa samlingar av konst och litteratur från årtusendena.

Fontana di Trevi

Rom är fyllt av imponerande fontäner, men ingen är lika känd som Fontana di Trevi. Denna fontän, skapad av Bernini och Salvi 1762, är en av de mest romantiska platserna i Rom. Kvällstid lyses fontänen upp av mängder av ljus, vilket får statyerna vid fontänen att nästan verka levande.

Colosseum

Colosseum var den första riktiga arenan i världen. När den uppfördes mellan år 70 och 80 e.Kr. var Colosseum med all rätt att räkna som en av världens underverk. På arenan arrangerades alla möjliga skådespel, en del barntillåtna med dagens mått mätt, andra mer brutala.

Spanska trappan

Spanska trappan är en trappa med 138 trappsteg mellan Piazza di Spagna (spanska torget) och Piazza della Trinità dei Monti i centrala Rom som fungerar som en naturlig mötesplats för lokalbefolkningen. Nedanför trappan finner man den välkända fontänen Fontana della Barcaccia.

Forum Romanum

Vill man se så mycket av antika Rom som möjligt på ett och samma ställe är det till Forum Romanum man ska bege sig. Platsen är en av de mest populära turistattraktionerna i hela världen. Forum Romanum består av ruinerna av det viktigaste torget i antikens Rom. Här finns bland annat Titus triumfbågar och Vestatemplet att beskåda.

Roms historia

Rom är en väldigt historisk stad. En del sevärdheter härstammar från före Kristus tid, och på ett besök i staden märker man detta, både dess historia och kultur är fantastisk. Här kommer lite kort fakta om hur det hela började.

Om man ska tro på historieböckerna grundades Rom någon gång på 700-talet f Kr av tvillingarna Romulus och Remus. De två bröderna blev övergivna som små, uppfödda av en varginna och som vuxna ”grundade” de varsin by. Efter strider mellan bröderna dödade Romulus tillslut Remus och hans Rom gick mot sin glansperiod.

Den romerska republiken existerade från 500-talet f Kr, och runt Kristi födelse blev det till det romerska riket med Augustus som kejsare.
Augustus, som tidigare hette Octavianus, var faktiskt den mycket omtyckte fältherren Julius Caesars adoptivson. Caesar hade tidigare utropat sig själv till diktator på livstid, men mördades av Brutus 44 f Kr, och det var 17 år senare som Augustus utsedde sig själv till kejsare.

År 312 blev kristendomen landets stadsreligion, detta efter att kejsar Konstantin påstod sig sett ett kors i himlen före han besegrade sin medkejsare Maxentius.

Landets kejsare har alla varit väldigt intresserade av konst och påkostade byggnader, något som har lett till landets kulturliv idag.
Under slutet av 300-talet inledde Roms fall, då provins efter provins erövrades av barbarer. År 476 föll kejsardömet i och med den siste kejsarens fall.

I nästan 1000 år låg Rom i skymundan av Frankrike, och landet styrdes av bygg-galna småfurstar (som många använde marmor från de anrika templen för att bygga sina påkostade palats). Men år 1377 återvända äntligen påvarna till staden och den blomstrade på nytt.
1527 tog dock detta slut i och med den tyska kejsaren Karl V:s intåg i staden, då han erövrade, plundrade och höll den i dryga sju månader.

Fram till slutet av 1800-talet var landet inte enat, men 1870 tog sig kung Vittorio Emanuele’s befälhavare Garibaldi igenom Aurelianusmuren runt Rom och kunde tillslut ena Italien.

1922 utnämndes Benito Mussolini till regeringschef, och för att visa sin storhet byggde han bland annat ett palats på Romulus gamla område. 1946 infördes den nuvarande republiken. Än idag finns påvarna kvar i landet, men utan makt. Dock styrs Vatikanstaten av påven.

Områden och stadsdelar i Rom

Roms olika delar är karaktäristiska på sina egna sätt. Det är lätt att ta sig utanför de traditionella turiststråken och uppleva en ny sida. Alla har sin charm och här kan du läsa lite mer om dem.

På senaste tiden har Trastevere blivit allt mer populärt, och den stadsdelen, precis som andra ligger på gångavstånd från det så kallade centrumet och är definitivt värda en eftermiddag.

Ponte, Pigna, Parione & Trevi

Ett av de största turistområdena där man hittar många hotell, goda restauranger och bra shopping. Bland annat Mudeo Nazionale Romano, Pantheon, Musei Capitolini, Fori Imperiali, Fontana di Trevi och både torget Piazza Venezia och Piazza Navona ligger här. Även en av de största shoppinggatorna med exklusiva affärer.

Trastevere

Som många andra stora städer har även Rom ett område som blivit lite “hippare”, lite mer alternativt och verkligen värt ett besök. Vad som från början var ett arbetarkvarter har utvecklats till ett konstnärsområde, idag fullt med mysiga butiker och härliga restauranger. Roms äldsta kyrka Santa Maria ligger i området, likaså många andra vackra kyrkor. På söndagar är här en stor marknad där man kan fynda.

Campitelli, Testaccio, Ripa, Celio & Campitelli – Antikens Rom

I den historiska delen av Rom, eller ja, alla är historiska men detta är kanske den mest historiska, ligger bland annat Colosseum. Här finns en blandning av lyx och vardag. Förutom Colosseum hittar man även Forum Romana, vackra kyrkor, Caius Cestius pyramid och grönskande parker.

Città del Vaticano & Borgo

Vatikanstaten är ett måste när man besöker Rom, i alla fall en snabbis. Runtomkring den finns det dessvärre inte allt för mycket att se och man ska akta för alla försäljare och butiker som gärna lurar turisterna. Stadsdelen har på många sätt förlorat lite av sin charm, men är för det ett måste när man besöker Rom. Drar man sig lite längre ut kommer man till de delarna av Roms stad som är minst turistinfluerade.

Campo Marzio, Ludovisi & Sallustiano

I början av kvarteren är det välordnat och elegant. Gränderna är smala och lyxbilarna många. Men desto längre ”ut” man kommer, desto mer avslappnat blir det.

I utkanten av stadsdelen ligger Villa Borghese, Roms största grönområde med trädgårdar, statyer, fontäner stigar, paviljonger och ett museum med modern konst. Den perfekta picnic-dagen helt enkelt.

Esquilino

Lite längre ut från centrum, bland kullarna, är ett forntida bostadsområde som senare blev en viktig plats i kristendomens utveckling. Här finns flera välkända, historiska kyrkor, alla vackra och unika.

Sorrento i Italien – Pärlan vid Amalfikusten

Det finns många vackra kustremsor i Italien, men den som oftast nämns som nummer ett är Amalfikusten. På Amalfikusten ligger många pittoreska byar som slingrar sig upp för bergssidorna. Byar som Atrani, Ravelo, Scala och just Amalfi har legat till synes orörda av historien i många hundra år. Faktum är att Amalfikusten (Costiera Amalfitana) har utsetts till ett världsarv av UNESCO.

Sorrento är en av de större städerna på Amalfikusten och det givna besöksmålet för den resenär som dels vill uppleva Amalfikustens storhet, och dels vill ta del av de historiska sevärdheter som finns i själva staden Sorrento.

Sorrento är nämligen en mycket gammal stad. Här hade de italiska folkslaget oskerna under antiken en bosättning. När Romarriket sedan bredde ut sig kvästes oskerna och bosättningen blev känd under namnet Surrentum.

I dag har Sorrento ungefär 15 000 invånare. Precis som gäller för de övriga städerna på Amalfikusten ligger Sorrento precis vid havet, på en bergsplatå som sluttar brant ner i Medelhavet. Sorrentos historia som en nöjesstad för de rika och berömda är mycket lång. Hit har aristokratin och ett antal kända författare och skådespelare vallfärdat i en bra bit över 100 år. Reser man till Sorrento har man möjlighet att ta in på samma hotell som kända personer som Luciano Pavarotti och Enrico Caruso en gång bott på.

Från Sorrento har man goda möjligheter att upptäcka Neapel och Neapelbukten. Storstaden Neapel är en upplevelse. Detsamma gäller vulkanen Vesuvius, som man faktiskt kan se ända från Sorrento. Den historieintresserade gör säkert gärna ett besök vid Pompeji, staden som ödelades när Vesuvius fick ett utbrott år 79 e.Kr. Den vackra och berömda ön Capri ligger bara några kilometer från Sorrento med färja och är väl värd ett besök. Den pittoreska staden Positano på kusten är en annan sevärdhet man inte får missa.

Sorrento är den charmanta staden vid Amalfikusten i Italien. Den här reseguiden tar dig till resemålet Sorrento, oavsett om du planerat att resa till Sorrento eller inte. För dig som söker hotell i Sorrento har vi några bra förslag.

Hotell i Sorrento

Staden Sorrento med omnejd är ett av Italiens mest populära resmål för turister från hela världen. Få platser i Italien, om inte hela Europa eller till och med hela världen, är så vackra som kusten utanför Sorrento i Neapelbukten. I Sorrento finns därför mängder av boendealternativ. Här finns allt ifrån gemytliga värdshus till lyxhotell. Här listar vi tre lite finare hotell i Sorrento. Dessa hotell är utvalda utifrån faktorerna läge, service och atmosfär.

Grand Hotel Capodimonte

grand-hotel-capodimonteCapodimonte är italienska för bergets huvud och det är ett namn som passar alldeles utmärkt in på Grand Hotel Capodimonte i Sorrento. Från hotellet har man en oslagbar utsikt över Neapelbukten och Vesuvius. Samtidigt är det bara några minuters promenad till huvudgatan i Sorrento. Servicen är också utmärkt. Rummen är stora och rymliga och en hel del av dem har en fantastisk utsikt. Frukostbuffé ingår självklart i priset. Atmosfären kan man heller inte direkt klaga på. Grand Hotel Capodimonte är ett exklusivt hotel där personalen gör allt för att gästerna ska trivas.

Se priser, bilder och tillgänglighet >>

Hotel Continental

hotel-continentalHotel Continental är ett annat utmärkt hotell i Sorrento med en storslagen utsikt över Neapelbukten. Vesuvius och Neapels ljus är synligt från många av hotellrummen och de gemensamma ytorna. Detta fyrstjärniga hotell fullständigt osar klass på alla sätt och vis. Till exempel går inredningen i marmor och exklusiva träslag. Servicen går inte att klaga på. Hotel Continental är faktiskt ett av de hotell i Sorrento som genomgående får toppbetyg för service. Ett ord som ofta nämns i kundomdömena är ”vänlighet”. Hotel Continental är helt enkelt ett hotell där gästernas behov och önskemål alltid sätts i främsta rummet. Till Sorrentos stora torg Piazza Tasso är det bara cirka 10 minuters promenad.

Se priser, bilder och tillgänglighet >>

Parco dei Principi Wellness Hotel

parco-dei-principiFör lite extra lyx kan man slå till på en hotellnatt eller två på femstjärniga Parco dei Principi Wellness Hotel. Detta hotell ligger precis vid havet, i en privat park cirka 20 minuters promenad från Sorrentos centrum. Med en egen strand, rum med panoramafönster och balkonger med utsikt över Neapelbukten, två restauranger, ett fullutrustat gym, med mera, kan man verkligen få en storslagen hotellupplevelse på Parco dei Principi Wellness Hotel.

Se priser, bilder och tillgänglighet >>

Sevärdheter i Sorrento

Sorrento, pärlan på den södra delen av Napolibukten i Italien, bjuder på många guldkorn för turisten. Det är få besökare till Sorrento som inte häpnas av den underbara naturen, de pittoreska husen och gränderna, och den oslagbara utsikten över Napolibukten. För mer specifika sevärdheter, läs vidare!

Sant’Agata

Strax utanför Sorrento ligger den lilla staden Sant’Agata. Här har tiden stått stilla i århundraden. Kyrkan Santa Maria delle Grazie är väl värd ett besök. Detsamma gäller klostret i staden, från vilket utsikten är helt makalös. Men, egentligen är det promenaden genom staden som är den verkliga upplevelsen. Här hittar du hjärtat i Italien.

Marina di Equa

Längs med Napolibukten/Sorrentokusten ligger mängder av små fiskebyar. Traditionellt sett är det fisket som har varit huvudnäringen i området. Marina di Equa är en av de vackraste fiskebyarna, inte minst för att den verkar vara uthuggen direkt ut klipporna. Stora torget i byn är en upplevelse i sig, med den ståtliga kyrkan Sant’Antonio i centrum. Om du besöker Sorrentokusten i juni får du inte missa festen då alla fiskare tar med sig en staty av helgonet Sankt Antonio och bildar en procession med sina båtar.

Massa Lubrense

Visst har du hört talas om Odysseus resor? Och att han under en av sina resor träffade på vackert sjungande sjöjungfrur? Enligt legenden var det vid byn Massa Lubrense som Odysseus fångades i sirenernas nät. Massa Lubrense är en uråldrig by med mängder av sevärdheter. Bland annat finns många antika utsiktstorn kvar att beskåda.

Uteliv i Sorrento

Sorrento är inte bara fantastiska vyer och kultur, här kan du även ta del av ett mer modernt nöjesliv. I staden Sorrento och i närliggande byar finns ett stort utbud av restauranger och barer. Många av uteställena ligger precis på strandpromenaderna med en härlig utsikt över havet. Under sensommaren anordnas mängder av festivaler i området. Om du besöker Sorrento i augusti kan du njuta av neapolitanska festligheter var och varannan dag.

Hotell i Bergamo och reseguide

Den italienska staden Bergamo är väldigt vacker och belägen i utkanterna av alperna i regionen Lombardien.

Hotell i Bergamo

Bergamo ligger vackert precis vid Alpernas fot i Lombardiet i Italien. Bergamo har anor från Romarriket. Fram till 1400-talet var Bergamo en mycket viktig stad i norra Italien. Precis som många andra gamla italienska städer är Bergamo en riktig upplevelse för den som tycker om vackra byggnader. Kastellen, torgen, katedralerna och palatsen som kantar gatorna i staden är mycket välbevarade. Som besökare till Bergamo får man givetvis inte missa det högklassiga lombardiska köket, med risotton som specialitet. Bergamo är ingen stor stad men det finns ändå ett antal mycket bra hotell i staden. Här är tre tips på hotell i Bergamo.

Hotel Excelsior San Marco

I direkt anslutning till gamla staden i Bergamo ligger Hotel Excelsior San Marco i en modern byggnad. Hotellet ligger i en större trädgård/park en bit ifrån den biltrafik som i tider kan vara ganska påfrestande i Bergamo. Vill man bo nära de gamla delarna av Bergamo samtidigt som man bor relativt billigt och lugnt är detta hotell i Bergamo ett bra val. Hotellrummen håller en mycket hög standard. I inredningen blandas det klassiska med mer moderna inslag. En sak man inte får missa är hotellets takterrass, från vilken man har en utsökt utsikt över staden.

Se priser, bilder och tillgänglighet >>

Agli Orti B&B

Agli Orti Bed and Breakfast är ett mysigt hotell för den turist till Bergamo som vill ha en lite mer äkta upplevelse av staden. Många hotell ser ju likadana ut, var man än befinner sig i världen, men ett italienskt bed and breakfast är något alldeles extra. Agli Orti B&B är inhyst i ett lite äldre hus med tjocka kalkmålade väggar. En vacker trädgård ligger i direkt anslutning till hotellet. Standarden är relativt enkel, men så är priset också högst överkomligt.

Se priser, bilder och tillgänglighet >>

Hotel Mercure Bergamo Palazzo Dolci

Vill man bo modernt i centrala Bergamo kan man kika närmare på Hotel Mercure, som ligger i den vacka 1800-talsbyggnaden Palazzo Dolci, mitt i staden. Hotellet är en favorit för många som reser till Bergamo i affärer, men även många turister uppskattar detta hotell, inte minst för alla bekvämligheter som erbjuds och den service man får som hotellgäst. Hotel Mercure är förmodligen ett av de dyrare hotellen i Bergamo, men priserna är långt ifrån de man får betala för att spendera en hotellnatt i exempelvis Rom eller Milano.

Se priser, bilder och tillgänglighet >>

Sevärdheter i Bergamo

Stadsbilden är full av spirande byggnader och klocktorn med medeltida anor. Det finns många vackra byggndar ur ett arkitektperspektivt. Staden Bergamo är indelad i två stadsdelar, en yngre och en äldre. Entrén till Citta Alta i Bergamo sker genom en port som välkomnar med ett öppet torg, Piazza Vecchia, och en drickvattensfontän byggd i sandsten samt vit marmor, vilken ska symbolisera stadens rikedom. Invånare i Bergamo kallas bergamaschi vilka själva kallar sin stad för Berghém.

Stadsdelen Citta Alta i Bergamo

Den äldre stadsdelen i Bergamo kallas Citta Alta vilket är den högre stadsdelen som vilar på ett berg över den yngre stadsdelen Citta Bassa. Citta Alta är den äldre stadsdelen från venetiansk tidsålder och runt hela staden uppfördes en mur på 1500-talet. Med belysning mot muren blir det väldigt mysigt när mörkret tränger sig på. I Citta Alta är det inte mycket trafik och gatorna är trånga, vilket ger en speciell karaktär.

Citta Bassa i Bergamo

Den yngre stadsdelen Citta Bassa i Bergamo ligger under Citta Alta. Stadsdelen uppfördes senare och här finns byggnader från 1700-talet och framåt.