CategoryIsland

Gejsrar på Island

Gejser på IslandDet är inte många isländska ord som har spritts över världen, men islänningarna kan i varje fall vara stolta över att ordet gejser, som nu används i jordens alla hörn, kommer från isländskan.

En gejser är en het källa som ligger nära jordytan och har en öppning i marken. När vattnet i berggrunden värms upp och når kokpunkten förångas vattnet. Vid denna expansion ryms inte längre vattenmassorna i berget vilket gör att vattnet slungas upp i luften. Hur omfattande gejserns ”utbrott” blir avgörs dels av den totala mängden förångat vatten, och dels öppningen i marken. En gejser är faktiskt ett ovanligt fenomen. Det är egentligen bara på Island, i Chile, på Nya Zeeland och i Yellowstone nationalpark i USA som det finns en större utbredning av gejsrar.

Ett annat geologiskt fenomen är jordbävning, följ länken för att hålla koll på jordbävningar som inträffat nära Island som inträffat senaste halvåret.

Geysir och Strokkur

Geysir är isländska för ”den framvällande” och det är faktiskt en specifik gejser på Island som har gett namn för denna unika företeelse i jordskorpan. År 1846 studerades en gejser på nära håll för första gången. Det var en tysk forskare vid namn Robert Wilhelm Bunsen som började utforska gejserns hemligheter. Den gejser han studerade först råkade gå under namnet Geysir och namnet har levt kvar sedan dess.

Geysir är bara en av många gejsrar på Island. Den ligger i området Haukadalur på södra Island, inte långt från Reykjavik. Haukadalur är ett geotermiskt mycket aktivt område som omfattar en stor mängd heta källor. Den mest kända gejsern i Haukadalur är Strokkur. Den har utbrott var 3-5 minut, dygnet runt, året runt. Vid varje utbrott skickas en pelare med kokande vatten upp cirka 20 meter upp i luften.

Som turist kan man ganska enkelt ta sig ut till Haukadalur för att se gejsrar på nära håll. Det finns flera bussbolag som anordnar turer dagligen. Haukadalur är också ett stopp på turistrutten Gyllene cirkeln.

Guide till Reykjavik

reykjavik IslandIslands huvudstad, Reykjavik, har under många år varit en bubblare när det gäller weekendresor för dem som vill uppleva något annat än de Europeiska storstädernas puls. Dock saknas absolut inte puls i Reykjavik. Utelivet är imponerande för en stad som bara har omkring 100 000 invånare. Det finns fler uteställen än man kan räkna till.

Reykjavik är världens nordligaste huvudstad. Staden har fått namnet Reykjavik, som betyder ”rökvik” på svenska, efter de höga ångpelare som emellanåt skjuts upp i luften från gejsrar utanför staden. Till Reykjavik åker många turister, världen över, för att få uppleva den otroliga isländska naturen. Men, huvudstaden har mer att erbjuda än vacker natur. Här kan man nämligen också få uppleva ett pulserande storstadsliv med många spännande evenemang och aktiviteter.

Kommunikationerna mellan Sverige och Reykjavik är relativt goda. Det går dock inga direktflyg till Reykjavik-Keflavik från Sverige. Det är vanligt att man mellanlandar i Oslo eller Köpenhamn. Hela resan med vän

tetider tar sällan mer än sex timmar. Det går faktiskt också att åka båt till Reykjavik. Du får då räkna med en enkel resa på cirka tre dygn.

Sevärdheter i Reykjavik

Det finns två sevärdheter i Reykjavik som står ut från mängden. Det handlar om den kuriösa kyrkan Hallgrímskirkja, som är uppförd i en minst sagt annorlunda stil, samt multifunktionsbyggnaden Perlan. Utsikten från tornet i kyrkan är makalös och ett absolut måste för dig som besöker Reykjavik. Perlan är en gigantisk kupolbyggnad med en roterande restaurang, ett utsiktsdäck, en vinterträdgård, butiker och mycket mer.

Ett utmärkt nattliv

Invånarna i Reykjavik älskar att gå ut för att roa sig. Det är nog väldigt få andra städer i världen av Reykjaviks storlek som kan ståta med ett motsvarande nattliv. Reykjavik är nämligen känt för sitt fartfyllda och spännande nattliv med många barer och diskotek. Nattlivet håller igång fram till på morgonen och erbjuder bland annat liveband, isbarer och internationella konserter. Många partysugna turister väljer att åka till Reykjavik just för det omtalade nattlivet som finns i staden.

Bada mitt i vintern

Island ligger mitt på en av de vulkaniskt aktiva bergsryggarna i Atlanten. Det gör att det finns heta källor lite här och där på ön. På vissa platser i Reykjavik tar man hand om den geotermiska energin för att erbjuda bad året runt. Det är en fascinerande upplevelse att stiga ner i stora pooler av varmt vatten samtidigt som det är minusgrader i luften.

Reykjavik – Ett kulturstopp med flera sevärdheter

Staden är känd för att vara Islands kulturcentrum med museer, operahus och teatrar. I staden ligger även Alltinget, Islands parlament. Här finns Nationalmuseet och Kulturhuset, som båda ofta anordnar spännande utställningar och evenemang. Även det nybyggda opera- och konserthuset Harpa ligger i Reykjavik. Staden har också sju sim- och badanläggningar som alla värms upp med hjälp av landets varma källor. Hit kommer många turister för att njuta av det härligt varma vattnet, även under vintern. Vill man hellre bada i havet kan man besöka Nauthólsvik, en sandstrand med uppvärmt havsvatten.

Hotell och restauranger i Reykjavik

Reykjavik har ett stort utbud av hotell och restauranger. Här finns billigare lägenhetshotell varvat med exklusiva fyr- och femstjärniga hotell. När det kommer till den isländska matkulturen kan man säga att den är ganska mycket influerad av det skandinaviska köket. De isländska maträtterna har dock sina spännande variationer och smaker. Restaurangerna i Reykjavik erbjuder ett stort och spännande utbud som  representerar den isländska matkulturen på ett mycket bra sätt.

Islandsresor – äventyr och natur

Island är inte landet du reser till för att njuta av sol och bad på kilometerlånga soldränkta stränder. För det syftet är klimatet helt enkelt inte tillräckligt varmt. Visst kan du dock bada ute på Island, dessutom året runt. Det finns nämligen mängder av bad som värms upp av heta källor. Island är ön som ligger mycket avskilt ute i norra Atlanten, många mil från fastlandet. Fram till inte alls särskilt länge sedan var Island en mörk fläck på kartan vad gäller turism, men med flygets framväxt är det nu inte mer komplicerat att flyga till Island än att ta en tripp till Medelhavet. Island har något för alla och det relativt korta avståndet gör att ön är perfekt för en weekendresa.

Reykjavik

Islands huvudstad Reykjavik är en fascinerande storstad i ett litet format. Som den största staden på Island har Reykjavik en mängd sevärdheter och ett stort utbud av nöjen och underhållning. Samtidigt är det nära till allt och närheten till naturen är slående. Precis utanför stadskärnan reser sig höga berg och brisen från havet blåser ständigt in över staden.

I Reykjavik kan man ta del av Islands storstadsliv. Här finns många trevliga restauranger i kombination med ett bra shoppingutbud och många kulturevenemang. Huvudstadens party- och nattliv är välkänt, och erbjuder således också något för turisten som söker nöje och fest.

Reykjavik är känt för att vara staden som aldrig sover. Islänningarna tar verkligen tillfället i akt att vara ute i nöjeslivet så mycket som möjligt och det kan man som turist dra nytta av. Pubarna och nattklubbarna är många till antalet och de stänger inte förrän tidigt på morgonen.

Bland stadens sevärdheter finns flera museum av utmärkt kvalitet. Komplexet Perlan omfattar bland annat ett vaxkabinett. Nationalmuseum omfattar mängder av spännande samlingar från Islands rika historia.

För dem som vill ta sig utanför huvudstaden för att se Islands fantastiska natur på nära håll finns mängder av utflykter och vandringar att välja mellan. En del utflykter pågår under några timmar medan andra inkluderar övernattning.

Island är ett fantastiskt resmål med en omvälvande, vacker natur och många spännande aktivitetsmöjligheter. Här kan man som turist uppleva häpnadsväckande glaciärer, härligt varma källor och enastående vattenfall – sådant som man annars bara hör om i sagorna. Island är faktiskt ett av de länder som fortfarande har möjligheten att erbjuda sina turister ett orört naturlandskap utan dess like. När man sedan åker hem får man med sig rika minnen för livet.De flesta som bokar resor till Island gör det antingen för att uppleva det utmärkta nöjeslivet i huvudstaden Reykjavik eller för att uppleva den fantastiska isländska naturen. Äventyrs- och naturresor till Island blir allt mer populära för varje år och utbudet är numera mycket stort. Här är några exempel på äventyrs- och naturresor på Island.

Rida på Island

På Island finns en hästras som är helt unik för ön. Det handlar givetvis om islandshästen. Om du tycker om att rida och vill få en upplevelse för livet, eller helt enkelt bara är ute efter ett annorlunda äventyr, kan en kortare eller längre ridtur med islandshästar i det unika landskapet vara det perfekta valet. Det finns ett antal researrangörer som erbjuder ridturer med islandshäst. Vissa av turerna pågår under någon enstaka dag, medan andra pågår under en hel vecka.

Bergsklättring

Island är ett land med mängder av toppar, den ena högre och mer spektakulär än den andra. Vissa av topparna ligger belägna på eller vid glaciärer, vilket gör att de är snötäckta året om. En del toppar är verkligen inte för nybörjare, men det finns möjlighet att prova på bergsklättring på Island oavsett din skicklighetsnivå.

Äventyrsresor med blandat innehåll

Islands natur är en enda stor stående inbjudan till äventyr. Det skiftande landskapet med forsar, bergstoppar, heta källor, glaciärer, lavafält, med mera, gör att det liksom inte finns någon hejd på tänkbara äventyrliga aktiviteter. Några researrangörer sätter samman paket med många olika äventyr, från isklättring på glaciärer och forsränning till turer med fyrhjulingar och besök vid gejsrar. Den isländska naturen är full av varma källor och gejsrar. Island ligger nämligen precis mitt på en mycket aktiv del av jordskorpan. Trycket från berggrunden ger upphov till spännande geologiska besynnerligheter. Geysir är den mest kända källan. Här kan man få se hur kokhett vatten sprutas 10 till 15 meter rätt upp i luften. Många kommer också till Island för att få se på landets vackra glaciärer.

Valsafari, varma källor och vandringar

Upplevelsen nummer ett på Island är valsafari. Man kliver på en större båt för en tur ut i bukten utanför Reykjavik. Här tar det inte lång tid innan man kan skåda både vikvalar, knölvalar och en och annan delfin.

Efter valsafarin kan det vara skönt att varva ner med ett bad. I och omkring huvudstaden finns många varma källor som har byggts om till utomhuspooler. Lika skönt oavsett när på året man besöker ön. För en mer äventyrlig badupplevelse kan badanläggningen Blå lagunen, som faktiskt är en av Islands mest populära turistattraktioner, vara det bästa valet.

Kort om isländsk historia

Det isländska folket härstammar till stor del från Skandinavien, men har även influerats av de keltiska folken. Landet började byggas upp strax före 900-talets början och man förvaltar i dag ett av världens rikaste litteraturarv. De berömda isländska sagorna har nämligen spridits över hela världen, och de läses än i dag för barn och barnbarn.

En sagolik natur

Island har ett stort aktivitetsutbud för alla smaker. Det är inte konstigt att många välkända sagor kommer från just Island, med tanke på den sagolika naturmiljö som finns i landet. Den rika naturen skapar många möjligheter i form av spännande utflyktsmål och aktiviteter. Den Blå Lagunen är ett av dessa utflyktsmål. Här kan man koppla av med ett bad i det mineralrika vattnet, även mitt i vintern.