CategoryFrankrike

Strasbourg reseguide

Strasbourg är huvudstad i regionen Alsace i Frankrike. Strasbourg är en politiskt viktig stad i Frankrike och i hela Europeiska Unionen vilket säkerligen är bidragande faktor till att staden har ett så stort utbud av hotell i Strasbourg och andra typer av boende som du hittar mer om på vår hotellsida, om du behöver fler bra rekommendationer kan vi upplysa om den här sidan om hotell i Strasbourg där du hittar i princip alla hotell som finns tillgängliga att boka direkt på nätet.

Resor till Strasbourg

Att resa till Strasbourg är väldigt enkelt pga flygplatsens belägenhet nära centrum. Det bästa sättet att ta sig till Strasbourg är självklart med flyg, men man kan behöva mellanlanda eftersom det inte går många direktflyg till Strasbourg. Att transportera sig inom staden går också utmärkt med Tram, stadens moderna spårvagnar.

Flygresor till Strasbourg

Vill du ta dig till Strasbourg, så är det enklaste alternativet naturligtvis flyg även om det skulle innebära byten. Har du relativt bråttom, så ska du definitivt utesluta tåg- och/eller bussfärd, och tvärtom. Den billigaste flygresan, tur och retur, ligger på ungefär 2500. Billigare flygresor kan du säkerligen hitta, men då förmodligen under lågsäsong. Tänker du budget, och vill istället åka tåg från Sverige till Strasbourg, tar det ca. 24 timmar från Stockholm till Paris. Där byter du sedan tåg vidare till Strasbourg, dvs. 3 timmars resfärd till slutstation.

Mellanlandning i Strasbourg

Eftersom Strasbourg inte är en storstad i Frankrike är direkta flyg från Sverige uteslutet. Mellanlandning sker därför oftast i Amsterdam eller i Paris vilket tyvärr förlänger resfärden. Har du tur, så slipper du vänta i 2-3 timmar till nästa flyg. Skulle flyget i Paris bli inställt av någon orsak, så kan du alltid ta tåg vidare till Strasbourg.

Flygbolag

Ska du resa från Arlanda, så finns här några flygbolag att välja mellan: KLM, Air France, Lufthansa, Brussels Airlines, Czech Airlines, SAS m fl. I Skavsta flygplats hittar du Ryan Air.

Flygplats i Strasbourg

Den största flygplatsen i Strasbourg heter Aéroport International Strasbourg, och den ligger 15 km sydväst om staden. Här är några av de flygbolag som landar i Strasbourg beroende på vart du flyger ifrån: Air France, Brit Air, Brussels Airlines, Czech Airlines, Iberia, Iberia Regional – Air Nostrum, Olympic Airlines, Regional, Royal Air Maroc och Tunis Air. Skulle du, av någon orsak, tappa bort ditt bagage, ringer du: Air France på telefon: +33 1 55 69 84 68 (för Air France och Brit Air) eller Aviapartner på telefon: + 33 3 88 64 67 93 (för Brussels Airlines, Czech Airlines, Iberia, Royal Air Maroc, Tunis Air).

Mat och shopping på flyget

Flygplatsen har tre restauranger/barer: Bistrot de Chef, Bar – Bistrot de Chef och Destination Café. Både Bistrot de Chef och Bar – Bistrot de Chef, som tillhör samma, hittar du på nedervåningen i avgångshallen. Destination Café hittar du även på nedervåningen dock på ankomsthallen. Sugen på att shoppa på flygplatsen, kanske en present till någon närstående eller som en ankomstpresent till dig själv? Du har tre butiker att välja mellan: Relay, Découvrir l’Alsace och Duty free shop. De två första hittar du på nedervåningen på avgångshallen och den tredje hittar du på påstigningshallen.

Från flygplatsen till Strasbourg centrum

Det tar ca. 20 minuter att komma in till stan med buss, och ca. 15 minuter med taxi.

Hotell och boende i Strasbourg

Turiststad

Strasbourg är en liten- men en populär turiststad för både affärer och nöjen. Ska du boka hotell, så gör det i förskott, speciellt under helger och högsäsonger.

Vandrarhem i Strasbourg

Hotell i Strasbourg liknar de svenska priserna; 500-1000 kronor för en natt. Som resenär har du ett relativt stort utbud av hotell, men det finns även ett hyfsat utbud av vandrarhem. Är du på resande fot som en ”backpacker”, och letar bra budgetalternativ, så kanske det passar dig bättre.Vandrarhem innebär att du kanske får dela rum med andra. Forskottsbokning är inte ett måste.

Hostel med aktiviteter i Strasbourg

Söker du som resenär ro samt rörelse, så ebjuder Hostellerie Saint-Barnabé en hel del aktiviteter. Långa promenader och cykelturer. Eller varför inte besöka Murbach Abbey där du kan spela minigolf, åka skidor under säsong och kanske även besöka berömda vinodlingar? Hotellet ligger på den romerska vägen i en stor och skuggig park, och är över 100 år gammalt.

Hotell med romantik i Strasbourg

Söker du romantik, så erbjuder Hotel Beaucour mängder av trivsamheter. Detta fina hotell är satt runt en blomstrande gård och har även en väldigt mysig salong med en kamin. Hotellet ligger nära floden, katedralen och den historiska Palais Rohan. Hotel Beaucour är väl beläget inom bekvämt gångavstånd till gamla Strasbourg.

Backpacker?

På resande fot? Auberge de Jeunesse du Parc du Rhin är ett vandrarhem som är perfekt anpassat för umgdomar – stor bar med billig öl, stora spelrum med bla. bordtennis, tillgång till Internet, fina sovrum med rena duschar och en hyfsad frukost.

Sedan har vi vandrarhemmet Auberge de jeunesse René Cassin som ligger 8 km från flygplatsen och 1 km till centrum. Passar för vandrare, stora grupper, studerande och transienter. Reception som har öppet 24 timmar. Bistro samt restaurang. Parkeringsplats finns för den som tar sig dit med bil. Lekplats för barn. Cyklar finns att hyra 5 km från vandrarhemmet, och där hittar du även tennis- och golfbanor.

Lyxhotell

Sist har vi Hostellerie le Marechal, ett exklusivt fyrstjärnigt hotell med trettio rum och sviter som är i sann Louis XV/Louis XVI stil. De är inredda med antika möbler, några med kapellsängar, andra med en eller två enkelsängar. Alla rum är utrustade med antingen badkar (somliga jacuzzi) eller dusch, badrockar, hårtork, toalett, TV (satellitkanaler), telefon, minibar och luftkonditionering. Restaurangen ”A l’Echevin” erbjuder primära rätter, och terassen ligger vid vattnet i ”Lilla Venedig”. Besök detta förträffliga hotell om du söker extravagans. Hostellerie le Marechal tar en verklig bro mellan det förflutna och nuet.

Sevärdheter och kultur i Strasbourg

Petite france är distriktet du måste besöka, här finns massor av klassiska korsvirkes hus av timmer.

Det största torget är Place Kleber och ligger mitt i centrum av Strasbourg med massor av shopping i omgivningen. Ett rikt utbud av mat och restauranger i Strasbourg borgar för kulinariska upplevelser på din resa till Strasbourg. Läs även mer om nöjen och uteliv samt sportaktiviteter i Strasbourg.

Läs om Strasbourg med dess kultur och sevärdheter.

Korsvirkeshus

I Strasbourg förenas tyskt och franskt. På gatorna talas franska, på restaurangerna serveras tysk mat. Tyskt korsvirke ligger sida vid sida med fransk arkitektur.

Byggnader och stadsdelar

Historiska sevärdgheter i Strasbourg är bland annat katedralen Notre-Dame som påbörjades år 1015 och var färdig 1439. Kyrkorna Saint-Nicolas och Sainte-Madeleine där Calvin predikade. Petit France (Lilla Frankrike) som är de gamla kvarteren vid floden Ill och som även finns på Unescos världsarvslista. Floden Ill som visar delar av stadens befästningsanläggningar. Palais Rohan som är byggt 1704 och som innehåller tre museer. Place Kléber som är det nuvarande namnet på Place d’Armes där den musikaliska festen 1791 ägde rum. Och Europakvarteren med Europaparlamentet, Europarådet och Domstolen för de mänskliga rättigheterna som ligger i korsningen mellan floden Ill och kanalen från Marne till Rhen.

Guidad tur

För att se dessa sevärdgheter i Strasbourg är en guidad tur med kanalbåt ett populärt alternativ. Medan kyrkor, historiska byggnader och nyare stadsdelar glider förbi berättas allt om staden på fem språk i ett par hörlurar. Man får till och med en inblick i dem fattigastes tillvaro när båten passerar förbi dem hemlösas sovplatser under broarna. Man kan även åka minitåg eller hyra en cykel.

Gammaldags charm

Strasbourg är en vacker stad med mycket av det gamla bevarat. Korsvirke och gammaldags charm lockar turisterna till de historiska kvarteren i Petit France (Lilla Frankrike). Tar man istället en promenad i de mer centrala kvarteren är det den enorma katedralen som drar uppmärksamheten till sig. Dess torn och spiror sträcker sig 146 meter upp i luften. Den som orkar ta de 200 trappstegen kan andfådd få njuta av en utsikt som når miltals bortom staden.

Museum

Museer finns det gott om! I Palais Rohan finns två konst- och ett arkeologiskt museum. Katedral museet, Zoologiska museet och Alsaciska museet är ett fåtal exempel. Katedral museet innehåller några av de finaste mästerverken av medeltida skulpturer som erhållits från katedralen bla. Alsaciska museet är baserat på lokal konst som är byggt på tidigare privata bostäder, och som även presenterar en fascinerande bild av det traditonella Alsace.

Opera och kultur

Kulturen i Strasbourg sprider sig väl med flera evenemang öppna för allmänheten varje dag året runt. Konsert och Opera säsongerna håller på från maj till oktober. Den största konserten visas i Palais de la Musique et des Congrès. Två viktiga kulturella mötesplatser är Le Kranar Scala och Le Kranar Gare som arbetar ihop för att presentera en lång säsong (september-juni) av musik, dans och teater.

Andra kulturtips

I Schweiz finns en liten stad som heter Lugano och gränsar till Italien. Lugano i Schweiz är en stad med typisk kultur för Schweiz och norra Italien, svenska landslaget i fotboll valde att bo i Lugano under EM 2008

Nöjen och uteliv i Strasbourg

Barer i studentstaden Strasbourg

Vin och öl är delar av Strasbourgs identitet. Oavsett vad du vill, så hittar du det du söker i många och hjärtliga barer, i mitten eller närmare kajerna. Tack vare sitt stora universitetsområde, så är Strasbourg en studentstad med mycket ställen att festa på. Dock är det även värt att överväga andra alternativ som till exempel en rundtur på en bateau-mouche (fritidsbåt) eller son et Lumière (ljus show) föreställningar på katedralen på sommaren. Stadens kosmopolitiska anda innebär att det finns lite av allt för alla smaker och åldrar.

Öppettider barer

Barer hålls öppna fram till åtminstone 23.30 dock ofta fram till 04.00. Åldersgränsen för att köpa alkohol i Frankrike är 16. Klädsel är inte en fråga i Strasbourg.

Internationellt

Söker du internationella barer/caféer, så finns Tapas Café som är ett läckert urval med spansk atmosfär. Där serveras olika typer av tapas med din drink. Sedan har vi Irish Times som är en pub med allt vad Irland innebär: Irländsk musik, skorsten, öl och en storbilds-TV för att titta på sport i Strasbourg. Och sist; diskoteket Le Baron som bjuder på afrikansk musik.

Öl i Strasbourg

Académie de la bière är en bar som har öppet till 04.00. Här serveras mer än 70 sorters öl. Quai des Bières vid Pont du Corbeau erbjuder också ett stort urval av öl.

Nattklubb

Ett av Strasbourgs mest kända klubbar heter L’élastic, med en psykadelisk atmosfär. Där bjuds på techno, house, jungle och funk musik. Även Le Konplex som är ett stort diskotek med elva rum, en bar och en restaurang. All slags musik finner du där.

Dansa

Ett ställe som alltid är fullsmockat av studenter är La Java (Java betyder fest). Här samlas de ofta för att dricka och dansa ihop.

Konserter

La Salamandre, 3 rue Paul-Janet, är en populär plats som visar cirka 40 stora konserter varje år. Internationella stjärnor som sannerligen gör sig bra på scen. Med plats för bara 500 personer, och rimliga priser, krävs tidig bokning. Kolla även in en mängd olika tema nätter, exempelvis salsa, 60- och 80-tals musik, tung rock och reggae. En annan bra plats för live-konserter med cabaret, världsmusik och blues är La Laiterie.

Mat och restauranger i Strasbourg.

Tysk matkultur

Det är ingen brist på bra restauranger i Strasbourg, tvärtom. Matkulturen är väldigt tysk.

På restaurangerna serveras oftast surkål som basingrediens, om det är husmanskost du söker dvs. Om inte, så finns även internationella (allt från asiatisk till östlig) maträtter på menyn. Klassisk husmanskost i Strasbourg är oftast: Surkål med kokt potatis, korv eller rökt kött, gryta med potatis, fläsk-, lamm- eller nötkött. På våren kommer sparrisen som lockar besökare från när och fjärran. Efter detta avnjuter man den lokala osten, Munster; en krämig ost med en stark doft. Den anses vara en av Frankrikes äldsta ostar. På bagerierna hittar du frukttårtor samt specialiteter som Kugelhof; ett spiralformat högt bakverk med russin och mandel. Pretzels; salta och ganska hårda kakor som är formade som en knut.

Restauranger i Strasbourg

En genomsnittlig trerätters inklusive en halv flaska rött för en person kan kosta upp till €40.

Några exempel på traditionella restauranger värda att besökas är A l’ancienne douane som ligger nära katedralen. Det är en stor restaurang för turistgrupper bla. Platser finns alltid, förbokning krävs inte. Sedan har vi Au petit bois vert som ligger nära La Petite distriktet, serverar specialiteter från Alsace. Och sist; Au Dauphin som ligger i hörnet av katedralen nära hotellet Hotel de la Cathédrale i Strasbourg, serverar den traditonella surkålen med upp till 7 olika typer kött.

Moderna restauranger

Söker du något modernare restauranger, så finns Mooze som serverar sushi. Tiger wok som serverar asiatisk mat. Och Une Fleur des Champs som serverar organisk vegetarisk mat, restaurangen har en fin familjeatmosfär med priser i medelklassen.

Vin i Alsace

Vinkulturen är gammal och välutvecklad i Alsace. Här nämns vinerna efter druvan. Det odlas framför allt sju druvor: Riesling, Sylvaner, Pinot Blanc, Muscat, Tokay Pinot Gris, Gewurztraminer och Pinot Noir. Den sista är den enda man gör röda viner av, resten är vita. Det produceras även ett populärt mousserande vin, Crémant d’Alsace.

Öl

Regionen Alsace i Strasbourg var först med att producera öl och över hälften av allt öl i Frankrike görs här. I Strasbourg ligger ett av de största bryggerierna i landet, Kronenbourg.

Strasbourgs historia

Sedan bronsåldern

Folk har bott på samhället där strasbourg ligger idag sedan bronsåldern på grund av dess geografiska position. Stora sjövägar möter varandra precis utanför strasbourg, och det har alltid funnits bra landsvägar att färdas och att frakta varor på.

Romarriket

12år f.k blev den här platsen rommarrikets huvudutpost i försvaret mot de germanska stammarna, då kallades staden Argentoratum. Efter romarnas fall började staden att byggas upp igen och gick under namnet Stratisburgum, dess politiska och ekonomiska intressen växte. År 1262 bröt sig staden fri från de styrande biskoparna, medborgarna fick följaktligen staden att bli en fri och opartisk stad där folket fick bestämma.

Medeltiden och handel

Under medeltiden fortsatte Strasbourg att utvecklas, staden blev en stor framgång, och dessutom en väldigt viktig post när de byggde en stor bro över floden Rhen. Då hamnade staden i centrum för handelsvägarna i norra europa.

Skatt

För att vidare utveckla stadens storhet och makt, så drog kejsaren in skatt från medborgarna, och staden fick en stor strategisk ståndpunkt i Europa.

Kultur

Under 1400-talet när Strasbourg blev en fri republik drog sig fritänkare och reformister dit i flykt och fick staden att växa kulturellt.

Krig

Mot slutet av 1500-talet hamnade Strasbourg i mitten av Norra Central Europas krigande länder vilket slutade med att Strasbourg blev en republik i frankrike år 1697, då stadens framgång ökade väsentligt i en ny anda, och kulturen tog franska drag.

Oroligheter

Under 1700-1800 talet blev det ännu mer oroligheter i Strasbourg, det slutade med Napoleon III’s fall. Efter sex veckors anfall mot staden, då det förstördes många byggnader och monument, hamnade staden i Tysklands händer, för att sedan efter första världskriget år 1918 tillhöra Frankrike ännu en gång. Andra världskriget fick dock staden på fall igen, så tyskarna tog staden och formade den efter sitt folks vilja.

Högkvarter

Efter andra världskriget fick Strasbourg tillbaka sin status som en mötesplats i Norra Europa när staden år 1949 blev vald att bli högkvarter åt Europas styrelse. Sedan år 1979 har staden varit ett säte för de 15-medlemmars europeiska parlament, och den europeiska domstolen för humana rättigheter sedan 1994.

Shopping, hantverk och konst i Strasbourg.

Butiker och hantverk

Strasbourg översvämmar av butiker med antikviteter, hantverkare, konsthantverkare och ölproducenter.

Marknader i Strasbourg

Från tid till tid, så organiserar Strasbourg allmänna marknader i stora delar av centrum, där många gatuförsäljare erbjuder olika produkter med särskilda rabatter.

Shoppingcenter

Place des Halles är ett shoppingcenter med över 100 affärer och restauranger norr om stadens centrum, dock inom gångavstånd. Öppet måndagar-lördagar från 09.00 till 20.00.

Ett nytt köpcentrum, Rivetoile, öppnades i slutet av 2008 på Place d’Etoile, mellan Etoile Polygones och Etoile Bourses spårvagnsstopp. Detta nya köpcentrum har butiker som liknar Place des Halles dock med större budgetbutiker, och dessutom ett urval av kaféer.

Prova Galeries Lafayettes (Galleria) på rue du 22 Novembre och Printemps vid 1-5 rue de la Haute Montée. Rue Hellebardes och Gutenberg erbjuder designade dam- och herrkläder. Bruno Saint Hilaire har designade kläder för män, butiken finns i 8, rue Gutenberg. Secondhand butiker hittar du i 6, rue de la Lanterne, och butiker som erbjuder olika prylar hittar du på rue des Juifs.

Livsmedel

Billig livsmedel inklusive lokala viner och öl hittar du i de tre kedjebutikerna från Tyskland som heter NORMA. Butikerna är bekvämt belägna i hörnet av rue St Michel och rue Ste Marguerite nära järnvägsstationen och katedralen. Öppet måndagar-fredagar från 10.00 till 20.00, och lördagar från 9.30 till 19.00.

Konst i Strasbourg

En av de mest omtalade butiker i Strasbourg är Arts et Collections d’Alsace, 4 Place du Marché aux Poissons, som erbjuder kopior av konstföremål från museer och privata samlingar genom Alsace. Du ser uppskalade gåvoartiklar för hemmet och köket, tillverkade av keramik, sten, smidesjärn, glas, koppar och ristat trä. Butiken säljer även tyg.

Keramik

Ett namn i keramik som du kan stöta på är Soufflenheim, ett provinsiell rokoko mönster – oftast i blått och rött – uppkallad efter den elsassiska byn norr om Strasbourg där stilen har sitt ursprung. I byn har keramik gjorts sedan bronsåldern. Soufflenheim finns minst i ett tiotal butiker som säljer kakformer, fat och koppar, serveringsset och mer därtill (oftast i rustik mönster). En av de mest framträdande återförsäljarna är Gérard Wehrling.

Sport och aktiviteter i Strasbourg

Olika aktiviteter

Strasbourg erbjuder mängder av aktiviteter; fina båtturer, besöka museums (Zoologiska museet och Alsaciska museet är några exempel), Europa Park (Europa Park är en förbryllande nöjespark som erbjuder upplevelser för mer än 25 år sedan. Över 100 attraktioner och sevärdheter finns i parken för att underhålla besökarna), besöka vinodlingar (Detta 170 km långa band av vingårdar och vinodlingar som löper från Strasbourg till Mulhouse är det bästa sättet att prova några av Alsace största viner. Över 100 städer och byar är representerade, bland annat de medeltida byarna i Colmar, Kintzheim och Riquewihr), vandringar (Först och främst, börja med att vandra runt Haut Koenigsbourg slott, en av de populäraste attraktionerna i Alsace, som är känd för sin yta och medeltida känsla. Om du vandrar runt här, kommer du att få se några av de mest häpnadsväckande utsikter över Alsace) mm.

Vandring och golf

Om du inte är mycket av en äventyrare, så finns fortfarande mycket annat att göra; vandra i Vogeserna Massif eller någon av de 16000 km långa vandringslederna. För golfaren i dig, så erbjuder Strasbourg 11 utmanande kurser som du kan välja på, och samtidigt njuta av utsikten när du spelar.

Mer utmanande aktivieter

Strasbourg erbjuder även fallskärmshoppning, cykling, längdskidåkning, fiske, ridning, issporter och bergsklättring.

Tour de france

Titta på Tour de France: Den första etappen av vandringen år 2006 skedde i Alsace, och andra etappen skedde i både Strasbourg och Obernai regionen. Oavsett om du cyklar eller inte, så vill du titta på cyklingen, om du är i området under sommaren. Spänningen är under dessa väldigt hög, och alla Alsacebor sträcker sig ut för att titta på de cyklister som deltar.

Motion

Motion i Strasbourgs Idrottsförbunds Klubb: Sport klubbar är en typisk europeisk institution, en kombination av gym- och country klubb. Bains Municipaux i Strasbourg har tennis, squash och badminton banor som är tillgängliga för fri lek och lektioner.

Route du vin, vinvägen.

Utforska Route du Vin: Leden sträcker sig från Strasbourg till Colmar och passerar ett dussintal byar och vingårdar. Det är möjligt att ta en omfattande cykeltur, bo på hotell och äta på restauranger längs vägen, eller bara vandra längs natursköna platser.

Åka på skidresa till Alperna

Snökanoner gör att det är säsong för skidåkning både alpint och på längden i Sverige mellan åtminstone december-mars. Om du vill förlänga säsongen är det dock ett klokt val att resa utanför Sveriges gränser. I snösäkra Alperna kan du åka skidor sex av årets tolv månader varje år. Dessutom är kvaliteten på både skidanläggningar och hotell lite högre i Alperna än i Sverige, vilket kan vara lockande för dig som inte bara vill åka skidor utan också uppleva lite lyx.

Vindistrikt i Frankrike att besöka på resan

Frankrike är världens vinland nummer ett. Här tillverkas viner av alla de slag och många av de typiska vinsorterna bär franska namn. Vinodlingen i Frankrike är absolut inte enhetlig. Varje vindistrikt i Frankrike har sin egen specialitet och stoltheten i den egna produktionen är mycket påtaglig. Om du vill resa till Frankrike för att besöka vindistrikt kan följande fem verkligen rekommenderas.

Bourgogne

På bekvämt avstånd från huvudstaden Paris ligger vindistriktet Bourgogne med Dijon som huvudstad. Här tillverkas de finaste vinerna av druvorna Chardonnay och Pinot Noir. För den optimala upplevelsen av distriktet, hyr en bil och färdas på vägen Routes des Grands Crus. Här ligger vingårdarna som på ett pärlband.

Alsace

Alsace är ett av de mest kända vindistrikten i hela världen. Fokus ligger på vin på Riesling, men distriktet är mycket mer mångfacetterat än så. Här tillverkas också vin på Muscat, Pinot noir, Pinot blanc och Pinot gris. Res utmed Route au vin (vinvägen) och gör stopp här och där.

Provence

Provence, längst ner i södra Frankrike, är hem för många av de fräschaste rosévinerna. Här finns dock även vingårdar som tillverkar röda viner. Provensalska röda viner är kraftfulla och sprängfyllda av smak.

Bordeaux

Bordeaux är hem för vinet med samma namn. Bordeaux-vin är kanske det mest kända vinet i hela världen. Namnet har till och med gett upphov till en egen färg! Här har det odlats vin ända sedan romarnas intåg strax efter starten för vår moderna tideräkning. Malbec, Merlot och Cabernet Sauvignon är exempel på typiska druvor.

Champagne

Namnet säger väl egentligen allt. I den regionen Champagne tillverkas världens finaste mousserande vin. Namnet är faktiskt ursprungsskyddat. Det är alltså bara vingårdar i regionen som får kalla sitt vin för Champagne. Upptäck klassiker som Taittinger och Gosset på plats i en av Frankrikes absolut vackraste områden.

Reseguide till Alsace i Frankrike

vinodling i AlsaceLäs vår reseguide till spännande Alsace. Alsace är regionen i Frankrike som gränsar mot Tyskland. Det är även regionen som det välsmakande vita Alsacevinet kommer från.

Alsace är den fjärde minsta regionen i västra mellersta Frankrike och gränsar till Tyskland och Schweiz. På tyska heter regionen Elsass. Regionen Alsace ligger och väster om floden Rhen. Alsace är en region som är mycket känd för sitt vin.

Städer

Den största staden är Strasbourg som också är det politiska och kulturella centret i regionen. Strasbourg är en mycket viktig politisk stad i EU och i staden kan man även hitta den pitoreska stadsdelen petite France, lilla Frankrike.

Andra städer och byar i Alsace är Colmar, Mulhouse, Kaysersberg, Eguisheim

Sevärdheter i Alsace

Något som är värt ett besök är slottet Haut-Koenigsbourg, den franska benämningen är château du Haut-Koenigsbourg. Regionen Alsace i nordöstra Frankrike har under historien växlat mellan att vara ena stunden franskt och andra stunden tyskt. Detta har lett till en spännande historia som avspeglar sig i stadens sevärdheter och kultur. Särskilt i språket som talas i Alsace märks detta, då grunden är tyska med kraftig påverkan av franskan. Du behöver inte älska historia för att kunna uppskatta alla den unika kultur och alla spännande sevärdheter som finns att uppleva i Alsace.

Arkitektur i Alsace

Särskilt arkitekturen i Alsace kan bjuda på slående häftiga sevärdheter. Den som är intresserad av kultur och historia från den militära har exempelvis en hel del att välja på. I Alsace finns fästningar, fort och andra militärbyggnader från Romartiden och framåt. Bondesamhället syns i sin tur genom gamla charmiga hus, där vingårdarna blomstrar. Om du är ute efter sistnämnda typ av sevärdheter bör du bege dig till Mittelbergheim, Andlau, Obernai, Hunawihr eller Ribeauvillé i Alsace. Kultur och sevärdheter i form av arkitektur finns också att beskåda i bergen och dalarna i Alsace och skiljer sig dessutom avsevärt från den övriga. Ofta är husen byggda av sten.

Minnesplatser och museum i Alsace

Även i Alsace finns sevärdheter som påminner om den fruktansvärda historien från andra världskriget. The Struthof Concentration Camp är ett exempel. Detta var det enda koncentrationslägret i Frankrike och inhyste 52 000 fångar. Kultur och sevärdheter från första världskriget finns också bevarat i Alsace, i form av platsen Le Linge. Här ägde den blodigaste striden från första världskriget rum och över 17 000 personer omkom här. I anslutning till platsen finns också ett museum med vapen, personliga ägodelar och andra sevärdheter med anknytning till striden.

I Strasbourg i Alsace ligger också det mycket välbesökta konstmuseet the Museum of Modern and Contemporary Art, där du finner kultur och sevärdheter i mängder. Även världens största museum för bilar finns i Alsace, nämligen Cité de l’Automobile i Mulhouse. Bilar kanske inte är något som man automatiskt tänker på när det gäller kultur, men faktum är att bilens historia berättar mycket om det övriga samhället.

Vin i Alsace

Befinner man sig i Frankrike är det närmare oundvikligt att inte på något vis ta del av vinets kultur och historia. Det finns naturligtvis gott om möjligheter till detta också i Alsace. Hela året pågår olika evenemang och festivaler i Alsace där vinet står i fokus, konstigt vore annat!

Vinvägens viner

Mest populärt, särskilt under skördetider, är att åka vinvägen (route du vin). Denna väg går genom byar och vingårdar där man kan besöka olika vinkällare för att handla vin. Populära viner från Alsace är tex Gewurztraminer, Riesling och Pinot Gris.

Ett mattips är pflammenkuche, ser ut som en pizza faktiskt

I området Alsace i Frankrike ryms en mängd olika sporter och aktiviteter. De olika sportklubbarna blir allt fler och antalet olika sporter som utövas ökar. I Alsace finns både professionella och halv-professionella lag inom sporter som bland annat basket, fotboll, handboll, ishockey, volleyboll och badminton. Hela regionen Alsace stödjer sin idrottsverksamhet till fullo! Det finns alltså gott om sport evenemang att besöka i Alsace. Det vackra landskapet bjuder också in till aktivitet utomhus, som vandringar eller cykelturer. Även om det kan vara frestande att sitta på olika serveringar eller vingårdar sippandes på en flaska vin, finns därmed goda möjligheter för lite sport och aktivitet under ditt besök i Alsace.

Tour de France i Alsace

För den som tycker om stora evenemang inom sport är Alsace perfekt. Exempelvis Tour de France både börjar och slutar i städer som ligger i regionen, nämligen Strasbourg och Obernai. Oavsett om du gillar cykling som sport eller inte så är detta ett mäktigt evenemang att följa och de roligaste bitarna är just start och målgång. Hela Alsace går dessutom ur husen för att följa sportevenemanget, vilket betyder en enorm folkfest!

Sport att utöva själv i Alsace

För den som hellre utövar sport själv, än betraktar ett evenemang, bjuder Alsace som sagt på många möjligheter. Bains Municipaux i Strasbourg är ett sådant exempel, där du som besökare kan spela tennis, squash eller badminton, vare sig du är proffs eller behöver lektioner i någon av sporterna. Men om det är något som är populärt i Alsace så är det cykling. Med över 200 mil av cykelleder och rutter från norr till söder i regionen är förutsättningarna perfekta. Du kommer att passera pittoreska små städer och vacker natur och aktiviteten lämpar sig för hela familjen om du väljer en kortare tur. För den som vill ha en sport med mer action är cykling i bergen ett självklart alternativ.

Vintersport i Alsace

Alsace bjuder också på många bra sporter och evenemang under vinterhalvåret. Först och främst finns fantastiska möjligheter att åka skidor, både på längden och utför. Om du är intresserad av sistnämnda sport är bergskedjan Vosges att rekommendera. Vosges i Alsace är lätt att ta sig till, inte speciellt ”turistigt” och bjuder på bra backar, även om de inte är lika branta som i Alperna. För längdåkaren på semester i Alsace passar till exempel Cham du Feu resort med sina många bra skidleder.

Övriga resetips

Frankrike är ett land med ett brett spektra av utbud inom turism särskilt. Ett intressant resemål för den som vill se mer av genuin fransk medeltidskultur är ett besök till staden Carcassonne ett måste.

En av Europas största sjöar, den tredje största, är Bodensjön. Det låter större än vad det är men Bodensjön är faktiskt mindre än våra svenska insjöar. Trots det väl värd ett besök, här upplever du natur, kultur och fina badmöjligheter i sjön som delas av Tyskland, Schweiz och Österrike.

Reseguide till Lourdes

Det är knappt man hittar Lourdes på en karta över Frankrike, men faktum är att denna lilla stad i regionen Midi-Pyrénées i sydvästra Frankrike ligger i den absoluta toppen när det gäller antalet besökare per år i förhållande till folkmängd. Lourdes har cirka 15 000 invånare, men staden tar emot upp emot 7-8 miljoner besökare varje år.

Vallfartsorten Lourdes

Stadens popularitet som besöksmål kommer av att Lourdes räknas som en viktig vallfartsort. Så har det varit ända sedan en 14-årig flicka med namn Bernadette Soubirous en dag år 1858 fick en uppenbarelse av Jungfru Maria. Platsen för uppenbarelsen var grottan Massabielle strax utanför stadskärnan. Enligt legenden sprang en källa fram i grottan i samma stund som Jungfru Maria uppenbarade sig.

Idag är just källan den främsta sevärdheten i Lourdes. Källan sägs ha renande och helande egenskaper (även om katolska kyrkan menar att det är besökarnas tro som ger vattnet dess egenskaper). Det går att bada i källan och många besökare dricker vattnet från speciella kranar.

Andra sevärdheter i Lourdes

Efter uppenbarelsen blev Lourdes snart ett religiöst centrum. Man uppförde snart flera basilikor (kyrkor) kring grottan. Kyrkobyggnaderna är riktiga mästerverk både på utsidan och på insidan. Taken och väggarna är täckta av vackra väggmålningar som visar både uppenbarelsen i sig och bilder från pilgrimsfärder.

Runt omkring Lourdes sträcker sig höga toppar i bergskedjan pyrenéerna. Tre av topparna mäter över 1000 meter och är populära mål för besökare som tycker om att vandra. Till en av topparna, Grand Jer, går en linbana som är ett måste vid ett besök till Lourdes. Utsikten från toppen är minst sagt makalös.

Lourdes har en historia som går tillbaka ända till 700-talet, då den moriske krigsherren Mirat byggde ett fort i staden som skydd mot Karl den Stores (Charlemagne) härjningar. Fortet står faktiskt fortfarande kvar och är väl värt ett besök.

Reseguide till Grenoble

Grenoble är en känd vintersportort som ligger vackert i en dalgång mellan flera väldiga bergsmassiv, varav Vercours och Chartreuse är de mest kända. På grund av läget brukar staden ofta kallas för Alpernas huvudstad (capitale des Alpes).

Grenoble är en stad med anor. Den strategiska placeringen, mitt på floderna Isère och Drac, med bergsmassiven som skydd, gjorde att de gamla romarna såg området för dagens Grenoble som en idealisk plats för handel och postering av soldater. Grenoble fick stadsprivilegier så tidigt som 1226 och har sedan dess varit en mycket viktig stad i sydöstra Frankrike.

Sevärdheter i Grenoble

Den främsta sevärdheten i Grenoble är stadsdelen Bastille, som utgörs av mängder av äldre byggnader placerade på en brant bergssluttning. Här har man en oöverträffad utsikt över både centrala Grenoble och det omgivande landskapet. Att ta linbanan, Les Bullets, upp till Bastille och på toppen ta en kopp kaffe eller en glass är något man som besökare till Grenoble bara måste göra.

I centrala Grenoble ligger ett av Europas främsta museum. Fokus ligger på konst, men vissa utställningar handlar om antiken. Här finner man korridor efter korridor med mästerverk från bland annat Renoir, Rubens och Delacroix. Ett annat spännande museum väl värt ett besök är Dauphinois Museum, som har permanenta utställningar om livet i Alperna förr i tiden.

Saker att göra i Grenoble

Stadens placering precis vid Alpernas fot gör faktiskt att det går att åka skidor i området kring Grenoble året runt. Säsongen är egentligen densamma som i Sverige, men det finns ett antal glaciärer som aldrig smälter, vilket gör att man kan åka slalom till och med på högsommaren. Mellan oktober och april är de kända vintersportorterna i området öppna och det tar bara mellan 1-2 timmar att ta sig till exempelvis Les Deux Alpes eller Chamrousse med buss.

I övrigt kan Grenoble bjuda på alla aktiviteter och nöjen som är standard i större städer. På gatorna samsas pittoreska caféer med moderna barer. I vart och vartannat gathörn finns spännande små butiker för en trivsam shopping. Att strosa omkring på gatorna i Grenoble är en upplevelse i sig.

Turistguide till Colmar i Frankrike

Colmar är en oupptäckt pärla i regionen Alsace i nordöstra Frankrike. Få svenskar har hört talas om staden men de som reser till Colmar för att turista kommer aldrig att glömma den pittoreska och mycket vackra staden.

Colmar ligger precis på gränsen mellan Frankrike och Tyskland och har genom åren tillhört båda länderna. Staden ligger vackert vid bergskedjan Vosges och har floden Rhen som granne. Lite intressant med svenska ögon är att staden faktiskt har varit under svenskt styre under två år. Det var år 1632 som en svensk armé intog staden.

Att se och göra i Colmar

Som av ett under har staden förblivit nästan orörd genom åren, trots de många krig som utspelats i Alsace-regionen. Det innebär att den gamla medeltida stadskärnan är i princip intakt. Här finns mycket att se för den turist som tycker om gamla byggnader och att strosa genom stadsdelar som har varit orörda i många hundra år. Genom staden rinner flera kanaler som ger staden en mycket pittoresk atmosfär.

Colmar räknas som huvudstaden i vindistriktet Alsace. I Colmar och dess närhet råder ett mikroklimat som gör att staden är en av de soligaste och torraste i Frankrike. Det är klimatet som gör staden så utmärkt för produktion av Alsace-vin. Omkring staden finns hundratals vingårdar värda ett besök. Här kan man beskåda vinproduktionen på nära håll och självklart också provsmaka de ädla dropparna.

Bland de främsta sevärdheterna i centrala Colmar räknas Maison Pfister, en märklig byggnad med tinnar och torn som har bevarats i sitt ursprungliga skick ända från mitten av 1500-talet, och den enorma kyrkan Saint-Martin som byggdes under 1200- och 1300-talet. I Colmar finns även en handfull museer med rika samlingar inom framför allt konst.

Boende i Colmar

Colmar har länge varit en viktig turistort i nordöstra Frankrike. Dessutom är staden faktiskt säte för flera multinationella företag. Det gör att utbudet av hotell i alla prisklasser är mycket stort. Utanför stadskärnan finns också ett antal vingårdar som även erbjuder boende.

Reseguide till Lille i Frankrike

Lille har under 1900-talet främst varit känt som norra Frankrikes största industristad. På senare år har Lille dock förändrats i grunden. I takt med att de gamla tunga industrierna antingen försvunnit eller fått en mer begränsad omfattning har Lille i stället börjat karakteriseras som en kultur- och nöjesstad. Det är dock en bit kvar innan man kan säga att Lille är en populär turistort, åtminstone bland besökare från Norden, men staden passar perfekt för en weekendresa.

Nöjen i Lille

Lille är en storstad med ungefär 230 000 invånare i själva staden och med över en miljon invånare i storstadsområdet. Befolkningen är ung, mycket beroende på universitetet som enligt uppgifter har någonstans mellan 60 000 och 80 000 studerande. Med så många unga är utbudet av nöjen mycket stort. I Lille finns något för alla, oavsett om man är ute efter dans inpå småtimmarna eller hellre äter en god bit mat på en rofylld restaurang.

För den bästa shoppingen bör man bege sig till Rue de Bethune, som är Lilles shoppinggata nummer ett. Här samlas välkända märkesbutiker med små gemytliga krypin som säljer allt möjligt. Om man vill uppleva något alldeles extra inom shopping ska man bege sig till Lille i månadsskiftet augusti/september. Då arrangeras nämligen La Grande Braderie de Lille som är en blandning av en enorm loppmarknad och en stadsfestival.

Sevärdheter i Lille

Lille har genom åren tyvärr varit i centrum för flera krig. Av den anledningen finns delar av den gamla staden inte längre kvar. När det gäller gamla vackra byggnader finns dock en hel del att se i Lille, särskilt omkring det medeltida torget. Lille har också mängder av vidsträckta parker, rikt utsmyckade med statyer och fantastiska kreationer med blommor och växter.

De sevärdheter som främst förknippas med Lille är de många utmärkta museerna som finns i staden. Palais des Beaux Arts räknas som en av de största och bästa konsthallarna utanför Paris. Moderna museet, Musee d’Art Moderne, håller också mycket hög internationell klass. Bland andra museum som är värda ett besök kan nämnas Musee des Beaux Arts, Museum of Natural History och militärmuseet Musee Des Cannoniers.

Hotell i Biarritz – 3 tips

Den klassiska semesterorten Biarritz, som ligger precis där Frankrike möter Spanien i Biscayabukten, är en plats man måste uppleva någon gång i livet. Biarritz har varit en samlingsplats för kungligheter och de rika och berömda i flera århundraden. I dag är Biarritz ett paradis bland annat för den som är intresserad av surfing. Stränderna i och omkring Biarritz räknas som de bästa för surfing i hela Europa.

Om man reser till Biarritz har man ganska många hotell att välja mellan. Besöker man staden under sommarmånaderna gäller det att vara tidigt ute med sin bokning – hotellen blir snabbt fullbokade. Här är tre bra hotell i Biarritz att undersöka lite närmare.

Hotel Le Café De Paris

Hotellet Café De Paris ligger precis på den stora stranden i centrala Biarritz. Bokar man tidigt kan man få tag på ett hotellrum som vätter mot havet. Är man ute efter en hotellvistelse under vilken man sover och äter gott är detta hotell ett utmärkt val. Standarden på rummen är hög. Trådlöst bredband, platt-TV och minibar finns i alla rum. Samtidigt är priset för en hotellnatt inte helt oöverkomligt.

Hotel du Palais

Är det den allra största lyxen man är ute efter finns det inget hotell i Biarritz som slår Hotel du Palais. Detta hotell är inhyst i ett palats som tidigare var sommarboning för den franska kejsarinnan Eugénie när hon ville fly från Paris. Rummen är ståtliga och inredda i klassisk stil. Samtidigt har rummen givetvis alla tänkbara moderna bekvämligheter. Som boende på Hotel du Palais har man inte mindre än tre restauranger att välja mellan, bland annat Restaurant Villa Eugénie, som finns med i restaurangguiden Guide Michelin.

Hotel Amarys Biarritz

Det tvåstjärniga hotellet Amarys är ett bra budgetalternativ om man vill spendera sin reskassa på annat än boende. Hotellet ligger cirka tre kilometer ifrån Biarritz stadskärna och cirka en kilometer från Biarritz flygplats. Om man vill bo billigt och uppleva lite mer av den baskiska kulturen (restaurangen är specialiserad på baskisk mat) ska man absolut kika lite närmare på Hotel Amarys.

Reseguide till staden Biarritz

Biarritz, en stad belägen i den franska delen av Baskien bara några mil från den spanska gränsen, är en stad som framför allt är känd för två saker, nämligen nöje och surfing. Under vinterhalvåret finns cirka 30 000 bofasta i staden. Under juli och augusti tredubblas befolkningen när turister från hela världen vallfärdar till staden.

Biarritz ligger i mitten av Biscayabukten där den franska kusten, som i princip består av en enda lång sandstrand, övergår i den mer klippiga baskiska kustremsan. Biarritzborna har levt av havet i århundraden. På 1100-talet var staden en viktig hamn för valfisket i Biscayabukten. Under 1700- och 1800-talen var staden en välkänd kurort bland de rika och berömda. Det var också under 1800-talet som Biarritz mest berömda personlighet bodde i staden. Napoleon den tredjes fru, Eugenie, förälskade sig i Biarritz vid ett besök och byggde därför ett palats vid stranden. Palatset används än i dag, numera dock som hotell.

Biarritz läge gör staden utmärkt för surfing. Stranden rankas faktiskt som en av de bästa surfstränderna i Europa. Redan 1957 etablerades surfsporten i staden och den långa traditionen har gjort att Biarritz är en stad som verkligen andas surfkultur. Tröttnar man på surfen i Biarritz har man många fler stränder att välja mellan. Några mil norr om Biarritz ligger ett annat paradis för surfare, nämligen Hossegor.

Förutom en utmärkt surf kan man naturligtvis resa till Biarritz för sol och bad. Eftersom stranden löper utmed hela staden på en sträcka av ungefär en mil kan man vara säker på att hitta en plats där man kan vara för sig själv – om man nu inte vill njuta av nöjeslivet på stranden i stadens centrum, la Grande Plage. Barer, restauranger och nattklubbar finns nämligen i överflöd. Här njuter man av fisk, skaldjur och pinfärska grönsaker. Maten sköljer man ner med ett glas utsökt vin eller en kall öl från något av de lokala bryggerierna. Precis på stranden ligger också två kasinon i världsklass, Barrière och Bellevue, för den som är sugen på spännande kasinospel.