Reseguide till Ancona

ancona italien reseguideAncona är, precis som många andra städer på kusten mot adriatiska havet, en mycket gammal stad. Förmodligen grundades staden redan ett par hundra år f.Kr. Det var grekiska sjöfarare som grundade staden och gav staden dess namn.

Genom historien har Ancona varit centrum för mängder av riken och furstendömen. En anledning till stadens betydelse har varit den naturliga hamnen. Även idag spelar hamnen en stor roll, både för passagerartrafik och godstrafik.

Uråldriga monument och byggnader

Ancona är ett paradis för den som älskar att strosa omkring och se lämningar från en svunnen tid. Här finns hundratals spännande monument och byggnader, varav vissa dateras ända till Romartiden. I hamnen finns en triumfbåge uppförd under kejsar Trajanus tid. Den är 18 meter hög, tillverkad helt i marmor, och räknas som en av de mest välbevarade romerska triumfbågarna i världen. Av den gamla fästningen i staden återstår inte mycket, men murarna vid hamnen står kvar i nästan orört skick.

Katedralen i Ancona är kanske stadens främsta sevärdhet. Den uppfördes ursprungligen som en basilika under 600-talet och gjordes under 1000-talet om till en katedral. Den är byggd som ett grekiskt kors, helt i gråsten och har en kupol över mittskeppet. Katedralen överblickar staden Ancona och bukten utanför hamnen.

Nöjen och mat

När det gäller restauranger och kvällsliga nöjen har Ancona något för alla smaker. En specialitet från staden är brodetto, som är en sorts fiskgryta som måste innehålla exakt 13 olika typer av fisk. Brodetto marchigiano är en annan specialitet som har med fisk att göra. Spaghetti à la vongole (spaghetti med musslor) är perfekt mat för att orka med långa strapatser på stan.

Kvällsnöjena är centrerade kring gatorna i gamla staden och de delar av hamnen som ligger mot stadskärnan till. Med en befolkning på över 100 000, varav en stor andel yngre, saknas inte direkt möjligheter att gå ut och dansa eller bara ta ett glas vin.

 

One comment on “Reseguide till Ancona

Comments are closed.