Om Curaçao och dess historia

Curacao IslandCuraçao är en ö i det Karibiska havet, strax norr om Venezuela. Precis som många av de andra paradisiska öarna i Karibien är ön mycket liten. Den mäter endast cirka 65 km på längden och lite över milen där ön är som bredast. Strax söder om ön ligger Klein Curaçao, som är en obebodd ö. Den avgjort största staden, och även öns huvudstad, är Willemstad.

Curaçaos historia

Ungefär sex århundraden f.Kr. började Arowakfolket i Sydamerika kolonisera öarna i Karibien. En av de första öarna som Arowakfolket träffade på var Curaçao. Man satte upp bopolarna på båda sidor om ön och levde i fred fram till år 1499. Då anlände nämligen den spanske sjöfararen Alonso de Ojeda till ön och Arowakfolket fördrevs och tvingades in i slaveri.

Spanjorerna brydde sig dock inte nämnvärt om Curaçao, utan det var först år 1634, då holländaren Johan van Walbeeck steg i land på ön, som Curaçaos moderna historia inleds. Under många år var Curaçao ett viktigt handelscentrum, inte minst i regi av det Nederländska Västindiska Kompaniet. Under 1700- och 1800-talen var ön centrum för en del konflikter mellan både fransmän, spanjorer, engelsmän och portugiser, men holländarna lyckades alltid återta kontrollen över ön.

Curaçao idag

Sedan 1959 har Curaçao varit delvis självstyrande under den holländska kronan, först som en del av Nederländska Antillerna och idag som ett enskilt territorium. Idag är turismen en stor inkomstkälla för ön. På grund av en minst sagt fördelaktig skattereglering är det också många banker som har filialer på Curaçao.

Curaçao är självklart också hem för tillverkningen av spritdrycken med samma namn. I tillverkningen av blå och grön Curaçao använder man öns något speciella apelsinsorter för smaksättningen. Smaken är ganska bitter.

Willemstad är den största staden på ön och inhyser närmare 70 procent av öns befolkning. Willemstad är en kulturell pärla, med mängder av byggnader som i princip har stått orörda sedan 1700-talet.