Mat och restauranger i Strasbourg

Den här artikeln ger dig en vägledning till mat och restauranger i Strasbourg.

Tysk matkultur

Det är ingen brist på bra restauranger i Strasbourg, tvärtom. Matkulturen är väldigt tysk.

På restaurangerna serveras oftast surkål som basingrediens, om det är husmanskost du söker dvs. Om inte, så finns även internationella (allt från asiatisk till östlig) maträtter på menyn. Klassisk husmanskost i Strasbourg är oftast: Surkål med kokt potatis, korv eller rökt kött, gryta med potatis, fläsk-, lamm- eller nötkött. På våren kommer sparrisen som lockar besökare från när och fjärran. Efter detta avnjuter man den lokala osten, Munster; en krämig ost med en stark doft. Den anses vara en av Frankrikes äldsta ostar. På bagerierna hittar du frukttårtor samt specialiteter som Kugelhof; ett spiralformat högt bakverk med russin och mandel. Pretzels; salta och ganska hårda kakor som är formade som en knut.

Restauranger i Strasbourg

En genomsnittlig trerätters inklusive en halv flaska rött för en person kan kosta upp till €40.

Några exempel på traditionella restauranger värda att besökas är A l’ancienne douane som ligger nära katedralen. Det är en stor restaurang för turistgrupper bla. Platser finns alltid, förbokning krävs inte. Sedan har vi Au petit bois vert som ligger nära La Petite distriktet, serverar specialiteter från Alsace. Och sist; Au Dauphin som ligger i hörnet av katedralen nära hotellet Hotel de la Cathédrale i Strasbourg, serverar den traditonella surkålen med upp till 7 olika typer kött.

Moderna restauranger

Söker du något modernare restauranger, så finns Mooze som serverar sushi. Tiger wok som serverar asiatisk mat. Och Une Fleur des Champs som serverar organisk vegetarisk mat, restaurangen har en fin familjeatmosfär med priser i medelklassen.

Vin i Alsace

Vinkulturen är gammal och välutvecklad i Alsace. Här nämns vinerna efter druvan. Det odlas framför allt sju druvor: Riesling, Sylvaner, Pinot Blanc, Muscat, Tokay Pinot Gris, Gewurztraminer och Pinot Noir. Den sista är den enda man gör röda viner av, resten är vita. Det produceras även ett populärt mousserande vin, Crémant d’Alsace.

Öl

Regionen Alsace i Strasbourg var först med att producera öl och över hälften av allt öl i Frankrike görs här. I Strasbourg ligger ett av de största bryggerierna i landet, Kronenbourg.