Gamla stan i Tallinn

SONY DSCOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Gamla stan, eller Tallinna vanalinn som den heter på estniska, är Tallinns gamla stadskärna och den självklara utgångspunkten för alla stadens besökare. Sedan 1997 är Gamla staden uppsatt på FN-organet Unescos världsarvslista. De äldsta bevarade delarna är från stadens grundande på 1100-talet.

Den som besökt Visby kommer att känna igen sig i Tallinns äldre delar. Bebyggelsen är inte helt olik den i Gotlands enda stad vilket inte är så konstigt då den estniska huvudstaden ursprungligen grundades av köpmän från Visby. Inte nog med detta. Runt den gamla stadskärnan finns även i Tallinn en ringmur som är nästan helt bevarad från tidig medeltid.

tallinn-stadsmur gamla-stan-tallinn-2

Det medeltida slottet restaurerades och fick delvis en ny interiör under Johan III:s tid men det står kvar än idag och är väl värt ett besök. Från medeltiden är även Rådhuset och Rådhusapoteket vid Stora Torget bevarade. Den som trivs i gammaldags stadsmiljö och vill känna historiens vingslag kommer garanterat att kunna njuta av Gamla stan i Tallinn i flera dagar.

tallinn-parlamentet

I Gamla staden finns många olika caféer. Många av dessa ligger i charmiga och historiska lokaler och har anpassat sitt utseende därefter men det finns även moderna caféer med mer nymodig inredning för den som föredrar detta.

tallinn-radhusplatsen-natt

Även om de flesta nog föredrar att besöka Tallinn under de varmare delarna av året så gör sig Gamla stan väl även under vintern. Då anordnas nämligen en traditionell julmarknad med en lång rad kulturevenemang och en stor, ståtlig julgran ställs upp på Rådhustorget. Man kan till och med åka skridskor på en skridskobana utomhus om vädret tillåter.