TagWillemstad

Om Curaçao och dess historia

Curacao IslandCuraçao är en ö i det Karibiska havet, strax norr om Venezuela. Precis som många av de andra paradisiska öarna i Karibien är ön mycket liten. Den mäter endast cirka 65 km på längden och lite över milen där ön är som bredast. Strax söder om ön ligger Klein Curaçao, som är en obebodd ö. Den avgjort största staden, och även öns huvudstad, är Willemstad.

Curaçaos historia

Ungefär sex århundraden f.Kr. började Arowakfolket i Sydamerika kolonisera öarna i Karibien. En av de första öarna som Arowakfolket träffade på var Curaçao. Man satte upp bopolarna på båda sidor om ön och levde i fred fram till år 1499. Då anlände nämligen den spanske sjöfararen Alonso de Ojeda till ön och Arowakfolket fördrevs och tvingades in i slaveri.

Spanjorerna brydde sig dock inte nämnvärt om Curaçao, utan det var först år 1634, då holländaren Johan van Walbeeck steg i land på ön, som Curaçaos moderna historia inleds. Under många år var Curaçao ett viktigt handelscentrum, inte minst i regi av det Nederländska Västindiska Kompaniet. Under 1700- och 1800-talen var ön centrum för en del konflikter mellan både fransmän, spanjorer, engelsmän och portugiser, men holländarna lyckades alltid återta kontrollen över ön.

Curaçao idag

Sedan 1959 har Curaçao varit delvis självstyrande under den holländska kronan, först som en del av Nederländska Antillerna och idag som ett enskilt territorium. Idag är turismen en stor inkomstkälla för ön. På grund av en minst sagt fördelaktig skattereglering är det också många banker som har filialer på Curaçao.

Curaçao är självklart också hem för tillverkningen av spritdrycken med samma namn. I tillverkningen av blå och grön Curaçao använder man öns något speciella apelsinsorter för smaksättningen. Smaken är ganska bitter.

Willemstad är den största staden på ön och inhyser närmare 70 procent av öns befolkning. Willemstad är en kulturell pärla, med mängder av byggnader som i princip har stått orörda sedan 1700-talet.

Aktiviteter och nöjen på Curaçao

Oavsett var du tar in på hotell på Curaçao har du inte långt till närmaste aktivitet. Curaçao är ett land som lever på sin turism och det saknas inte direkt saker att se och uppleva. Från sol och bad till naturupplevelser i inlandet och från barrundor till fiskeutflykter – Curaçao har aktiviteter för alla smaker.

Sol och bad

Många turister reser till Curaçao för att njuta av sol och bad. Med en vattentemperatur som året om ligger på mellan 25-28 grader och en behaglig lufttemperatur med svaga brisar är Curaçao en fullständigt optimal plats för aktiviteter och lata dagar på stranden. De flesta av stränderna ligger på öns södra sida, i närheten av huvudstaden Willemstad. Några av världens vackraste stränder sägs faktiskt ligga på Curaçao. Stränderna på den norra sidan är inte lika angenäma för sol och bad eftersom de är relativt blåsiga året om, men för aktiviteter på havet spelar det ingen roll vilken sida av ön man väljer.

Många av stränderna bjuder på utmärkta möjligheter för snorkling och dykning. Djurlivet i havet är rikt och det finns även stora bestånd av korallrev att utforska. På havet finns goda möjligheter att åka på båtutflykter, inklusive möjligheten att prova på djuphavsfiske. Tillsammans med Bahamas är Curaçao en av de bästa platserna i Karibien om man vill ha chansen att dra upp större fiskar. På de större stränderna finns givetvis också uthyrning av jetskis, aktiviteter inom vindsurfing och liknande.

Nöjen i Willemstad

I huvudstaden Willemstad är nattlivet blomstrande. Med över 100 000 bofasta invånare och minst lika många turister finns fler barer, pubar, nattklubbar och andra nöjesställen än vad man kan räkna till. Det finns också en handfull större casinon för dem som tycker om att satsa en slant på spännande spel. Det mest

a av nöjesutbudet är fokuserat kring hamnområdet. Några av de bästa restaurangerna i Willemstad ligger precis vid kajen, med en makalös utsikt över bukten Sint Anna Bay.