TagTrier

Moseldalen reseguide

Välkommen till vår reseguide om Moseldalen. Moseldalen är ett perfekt resmål om man gillar slingriga vägar som passerar genom mysiga byar där man kan stanna till på god mat och gott vin. En cykelsemester i Moseldalen är ett bättre sätt att uppleva vägen efter Moselfloden, om man har konditionen förstås.

Moseldalen räknas allmänt som en av de vackraste platserna i Europa. De vindlande dalgångarna, de pittoreska byarna och de fantastiska slotten ger en särprägel som turister har uppskattat i flera hundra år. Det finns mycket att se och göra i Moseldalen och i de två större städerna som räknas som start- och målpunkter, Trier och Koblenz.

Cykling och vandring

Det finns ett par verkliga paradis för cykling i Europa och Moseldalen är verkligen ett av dessa. Cykelturismen är utbredd och de lokala myndigheterna har lagt stor möda vid att skapa fantastiska möjligheter för äventyr på sadeln. På vissa platser får man dela vägen med bilar, men det finns också många mil av separata cykelvägar. Inte sällan går cykelvägen precis intill vattnet och det är inte långt mellan rastplatserna. Man kan ge sig av på en cykeltur på egen hand eller boka färdiga turpaket med boende. Ett företag som erbjuder cykelresor i Moseldalen är Bikeurope. Med deras resepaket får du bekvämt boende på hotell eller flodbåt och cykling på dagarna.

För den som tycker om att upptäcka saker till fots kan man självklart följa i cykelturisternas fotspår, men det finns också härliga vandringsleder på Mosels sluttningar. Det gäller bara att ha starka ben. Inte sällan är lutningen över 30 grader!

Vin och vintillverkning

I Moseldalen görs den mest fruktiga och friska Riesling som finns att få tag på. De många soltimmarna och den rika jordmånen gör att druvorna blir stora och söta, vilket ger ett perfekt vin. Många av vingårdarna, som är spektakulärt belägna på de stundtals mycket branta sluttningarna, är öppna för besök. Du kan läsa mer om vin i Moseldalen då regionen är känd för sina många vingårdar och vin.

Hotell i Moseldalen

Framöver kommer vi också recensera några av de hotell och möjligheter till boende som finns i Moseldalen, läs mer om rekommenderade hotell i Moseldalen här.

Många sagoslott att besöka

Ingen plats på jorden har så många slott och herrgårdar som Moseldalen. Många av slotten ligger längst upp på sluttningarna med en makalös utsikt över omgivningarna. Några av de mest berömda slotten är Ehrenburg, Ehrenbreitstein och Niederburg. De båda städerna vid Moseldalens start respektive slut, Trier respektive Koblenz, bjuder också på många slott och andra fascinerande byggnader. Vi berättar mer om turistmål och slott i Moseldalen här.

Reseguide till Trier

Trier Porta NigraTrier är den äldsta staden inte bara i Moseldalen utan i hela Tyskland. Trier har nämligen existerat i över 2000 år. Det var faktiskt romarna, med kejsar Augustus i spetsen, som lät uppföra staden. Året då Trier fick sina stadsprivilegier enligt de romerska statuterna var år 16 f.Kr. Trier var därefter länge den mest nordliga utposten i Romarriket.

Sevärdheter i Trier

På grund av Triers långa historia finns det mängder av fascinerande sevärdheter att beskåda i staden. Trier utsattes för otaliga bombanfall under andra världskriget, men som av en lycklig slump fick många av de antika och medeltida sevärdheterna stå kvar. En av stadens mest berömda byggnadsverk är Svarta porten (Porta Nigra) som byggdes redan på 100-talet e.Kr. Denna byggnad står i princip intakt mitt på det stora torget i Trier och är väl värd ett besök.

Trier har även en mängd vackra monument och byggnader från frankernas rike och det Tysk-Romerska riket. Tillsammans utgör stadens mest imponerande sevärdheter ett världsarv. Förutom Porta Nigra ingår åtta andra byggnadsverk i världsa

rvet.

Att göra i Trier

Med sina ungefär 100 000 invånare är Trier en ganska liten stad med tyska mått mätt, men en medelstor stad för oss svenskar. Staden bjuder på många nöjen med fokus på god mat och gott vin. Ett antal museer med samlingar från stadens tvåtusenåriga historia finns att besöka för den vetgirige.

Floden Mosel rinner rakt igenom Trier på sin vindlande väg norrut. På båda sidor om floden ligger böljande kullar som är helt optimala för vintillverkning. På kullarna ligger imponerande slott på varierande avstånd. Många av slotten, som har former som påminner om Disneys sagoslott, är öppna för besökare åtminstone under sommarmånaderna. Många slott tillverkar även sina egna vita viner med en lätt, fruktig och blommig karaktär. Moseldalen är perfekt för både vandrings- och cykelsemestrar.