Därför ska du resa till Washington DC

washington dcAtt resa till USA är något som blivit mer och mer populärt bland oss svenskar de senaste åren. Den mycket försvagade amerikanska dollarn är en stor anledning till detta. Att flygkommunikationerna ständigt blir bättre är en annan. De flesta som har gjort en weekend-resa till USA de senaste åren har haft siktet inställt på The Big Apple, New York, men på sistone har en del besökare även upptäckt en del av de andra storstäderna på den amerikanska östkusten. Huvudstaden Washington är en av dessa.

Washington är inte den största staden i USA, men den är USA:s vagga. Det var i Washington som The Founding Fathers drog upp riktlinjerna för det amerikanska styrelseskicket och det var här som republiken USA grundades. Staden är till och med uppkallad efter USA:s första president, George Washington. Idag kan du som besökare till Washington se bevis på stadens betydelse för USA i vart och vartannat gathörn. Statyer och minnesmärken finns utplacerade lite här och var. Vill du se många sevärdheter på en gång kan du bege dig till National Mall, ett område som sträcker sig från Vita Huset till Jefferson Memorial. Här finns till exempel den 170 meter höga obelisken Washington Monument och Lincoln Memorial.

I direkt anslutning till National Mall ligger museiområdet Smithsonian – ett av världens mest berömda museer. Här finns allt för dig som är historieintresserad. Det sägs att det finns närmare 150 miljoner objekt att beskåda i museets alla avdelningar. I anslutning till museet ligger även ett Zoo, som förmodligen kommer att uppskattas av barnen.

Givetvis bjuder Washington även på annat än museer och gamla monument. Shoppingen är utmärkt, särskilt i den sprudlande stadsdelen Georgetown. Här finns inte en skyskrapa så långt ögat når. I stället är gatorna kantade av låga, pittoreska hus med butiker och restauranger.